NOS NieuwsAangepast

Rotterdam wil collectieve zorgverzekering voor alle inwoners

Het Rotterdamse college wil de collectieve verzekering voor inwoners uitbreiden. Nu komen mensen met een laag inkomen in aanmerking, het is de bedoeling dat ook andere inkomens mee kunnen doen.

Het gaat om een collectieve zorgverzekering waarin de eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) geheel en het eigen risico grotendeels zijn meeverzekerd. De gemeenschappelijke polis moet een brede dekking krijgen en toch maar een paar tientjes duurder zijn dan een basisverzekering.

Het grootste voordeel is volgens wethouder Hugo de Jonge (CDA) dat deelnemers niet meer geconfronteerd worden met onverwachte en hoge uitgaven. "Deze verzekering geeft mensen rust en zekerheid en makkelijk toegankelijke zorg", zegt De Jonge.

Alle Rotterdammers moeten van de collectieve verzekering kunnen profiteren

Laag inkomen

Rotterdam heeft sinds 2013 al een collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen. Om te voorkomen dat zij zorg gaan mijden vanwege de kosten, is in deze verzekering het eigen risico meeverzekerd. Het eigen risico is daardoor teruggebracht van 385 naar 50 euro.

Volgens De Jonge is de verzekering een succes. Ruim 56.000 Rotterdammers hebben zich aangesloten. Ze zijn tevreden, blijkt uit onderzoek. Ze geven de verzekering een gemiddeld rapportcijfer van 8,1.

Onderhandelingspositie

Volgend jaar loopt het contract met zorgverzekeraar VGZ af. Het college wil de zorgverzekering voor nog meer Rotterdammers beschikbaar maken. Ook mensen met andere inkomens, zoals middeninkomens, moeten ervan kunnen profiteren, vindt hij. "Ook zij zijn gebaat bij de zekerheid dat ze niet opeens met zorgkosten geconfronteerd worden."

De Jonge wil de komende maanden met zorgverzekeraars om de tafel om de interesse te peilen en daarna de zaak aan te besteden. Per 1 januari 2019 moet de nieuwe Rotterdamse zorgverzekering dan ingaan. De wethouder verwacht dat het aantal deelnemers aan de zorgverzekering zal verdubbelen. Bijkomend voordeel is dat de onderhandelingspositie van de gemeente naar aanbieders van zorg hierdoor versterkt wordt.

Verkiezingen

Hoewel veel politieke partijen het in de verkiezingscampagne hebben over het geheel of gedeeltelijk schrappen van het eigen risico, verwacht De Jonge niet dat die plannen die van hem doorkruisen. "Het afschaffen van het eigen risico kost miljarden. Dat zie ik dus niet gebeuren. Wel hoop ik dat het eigen risico omlaag kan, dat is ook gunstig voor de betaalbaarheid van de Rotterdam-polis."

Zorgverzekeraar VGZ zegt de plannen met belangstelling tegemoet te zien, maar vindt dat wel eerst duidelijk moet worden wat de gemeente precies wil.

Minister Schippers noemt het heel goed als gemeenten collectieve verzekeringen aanbieden. Ze benadrukt dat dat ook geregeld gebeurt. Tot nu toe ging het altijd om verzekeringen voor de laagste inkomens, maar volgens haar kan het ook voor hogere. Schippers wijst er wel op dat de premie dan hoger zal zijn en dat mensen zelf kunnen kiezen of ze eraan meedoen. "De vrijheid, daar hecht ik zeer aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl