WikiLeaks belooft details CIA-lek te delen met techbedrijven

EPA

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft beloofd dat hij technische details afkomstig uit het CIA-lek zal delen met techbedrijven die zijn getroffen door de openbaarmaking. Volgens Assange hebben de bedrijven daarom gevraagd. 

"Ze krijgen exclusieve toegang tot een deel van de technische details die we hebben, zodat ze de fouten kunnen herstellen", zegt de WikiLeaks-voorman. Apple, Samsung en Google lieten vrij snel na de openbaarmaking weten dat een deel van de problemen al via eerdere updates zijn verholpen en dat ze nog onderzoek doen naar de rest.

Duizenden documenten

Dinsdag maakte WikiLeaks bekend dat het beschikt over duizenden geheime documenten van de CIA, waarin hun hackmethoden worden beschreven. Een deel van de documenten, 8761 stuks, zijn online te doorzoeken.

Uit de documenten blijkt dat de CIA in de periode 2013 tot 2016 kwetsbaarheden heeft gevonden in onder meer smartphones en tv’s. Daardoor is het voor de dienst mogelijk om via bijvoorbeeld smart-tv's van Samsung mensen thuis af te luisteren of binnen te dringen in iPhones.

Het is onbekend op welke schaal de CIA de hacktools inzette, en wie de doelwitten waren.