Burgemeester Noordanus van Tilburg presenteert het programma van Koningsdag
NOS NieuwsAangepast

Koningsdag Tilburg moet het 'verhaal van Tilburg' vertellen

Tilburg wil zich op Koningsdag bij het bezoek van koning Wilem-Alexander en andere leden van de koninklijke familie presenteren als een gastvrije en bourgondische stad, waar het goed feestvieren is, maar ook als een moderne stad waar hard wordt gewerkt.

"Het wordt een mooi feest", zei burgemeester Noordanus bij de presentatie van de Koningsdagplannen. Hij zei blij en verguld te zijn dat de koning zijn verjaardag in zijn stad komt vieren.

Noordanus trok de vergelijking met Dordrecht en Zwolle, de eerdere gaststeden van Koningsdag 'nieuwe stijl. "Wij zijn niet minder mooi, maar vooral anders dan historische steden als Dordrecht en Zwolle. Tilburg is een leuke studentenstad, maar ook een werkstad en een volkse stad. Een stad van de mouwen oprollen."

Enthousiasme

Het programma bestaat uit een wandelroute langs dertien haltes. Elke halte toont een aspect van "het verhaal van Tilburg", een stad met een textielgeschiedenis, maar ook een met een hightech-industrie, modern onderwijs, kunst, sport en ruimte voor vluchtelingen. De haltes worden verbonden door een muzikaal thema, dat steeds op een andere manier ten gehore wordt gebracht.

Noordanus is vooral te te spreken over het enthousiasme in zijn stad. "Ik verheug me daarom het meest op het zien van al die initiatieven, die niet alleen tijdens het bezoek maar ook in de weken rond Koningsdag gaan gebeuren. Een ontmoeting met al die mensen die zoiets hebben van: we gaan de koning een onvergetelijke dag bezorgen. Dat vind ik eerlijk gezegd het leukst."

70.000 bezoekers

Net als vorig jaar bij de viering van Koningsdag in Zwolle bestaat het koninklijk gezelschap uit de koning en zijn gezin en de zonen van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven met hun echtgenotes.

Het hele bezoek duurt zo'n 2 uur. Tilburg trekt er 1 miljoen euro voor uit. De provincie Noord-Brabant draagt daar maximaal 300.000 euro aan bij. Noordanus rekent op 70.000 bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl