Veel huiseigenaren hebben de ozb-belasting inmiddels in de bus gehad
NOS Nieuws

Gemeenten voldoen aan ozb-norm, toch ontevredenheid

Voor het eerst in jaren voldoen Nederlandse gemeenten aan de afspraak dat de onroerendezaakbelasting (ozb) gemiddeld met maximaal 1,97 procent mag toenemen. Desondanks is de Vereniging Eigen Huis (VEH) ontevreden. In 156 gemeenten (40 procent) stijgt de ozb met meer dan 2 procent.

"Met het gemiddelde voldoen alle gemeenten nu aan de afspraak, zegt woordvoerder André de la Porte van de belangenvereniging van huizenbezitters. "Maar het blijft verbazen dat een heleboel gemeenten zich niets aantrekken van die norm."

De VEH vindt dat de afspraak niet werkt. "Het is hetzelfde als je tegen een schoolklas zegt: gemiddeld moeten jullie een zes hebben. Dan heb je leerlingen die een tien halen, maar ook leerlingen met een 3. Met z'n allen voldoen ze aan het gemiddelde maar met die leerlingen met een 3 ben je toch minder blij."

Gemeentekas

De ozb stijgt dit jaar het hardst in de Limburgse gemeente Beesel. Huiseigenaren betalen daar 21 procent meer ozb dan vorig jaar, oftewel gemiddeld 44 euro. In Eindhoven, Hilvarenbeek, Stadskanaal en Scherpenzeel stijgt de ozb met zo'n 15 procent. Volgens de VEH willen de gemeenten geen duidelijke redenen geven voor de stijging.

Er zijn ook veel gemeenten waar de ozb daalt. De grootste dalers dit jaar zijn Wageningen en Waddinxveen. Daar betalen inwoners 10 procent minder ozb. Over heel Nederland is de huizenbezitter dit jaar 293 euro kwijt aan ozb, vorig jaar was dat 288 euro.

Jojo-gemeenten

Behalve uit de ozb bestaan de gemeentelijke woonlasten ook uit rioolrechtheffing en afvalstoffenheffing. "Met die heffingen is iets geks aan de hand", zegt André de la Porte. "Het ene jaar gaat de afvalstoffenheffing bijvoorbeeld met tientallen procenten omlaag. Fijn voor de inwoners. Maar wat je steeds vaker ziet is dat de heffing een jaar later weer evenveel stijgt. Dat noemen we jojo-gemeenten. Het is dus vaak een tijdelijke korting waarmee de lokale politiek even goede sier wil maken. Dat is niet goed. Wij willen een evenwichtig woonlastenbeleid zodat burgers weten waar ze aan toe zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl