EPA

Hulpdiensten hebben in de Franse Alpen het lichaam gevonden van een van de Nederlandse studenten die na de lawine van gisteren vermist waren. Dat heeft de directeur van de skipiste gezegd tegen de NOS. 

Eerder zei de directeur dat allebei de vermiste lichamen waren gevonden, maar hij trok die verklaring later in. Hij zou verkeerd zijn geïnformeerd. De zoektocht naar het derde lichaam is voor vandaag stopgezet. Morgen wordt verder gezocht.

Buiten de piste

Gisteren werden drie Nederlandse studenten bij Valfréjus bedolven onder een lawine. 's Avonds werd het lichaam van een van hen gevonden. 

De drie maakten deel uit van een groep van twintig studenten uit Nijmegen en waren apart van de groep gaan snowboarden. Dat deden ze buiten de piste, in een gebied waar het lawinegevaar 4 op de schaal van 5 was. Ze hadden geen gids of lawinepiepers bij.

Nederlandse doden door lawine in Frankrijk

Verdwaald

Het is een mogelijkheid dat de studenten onbedoeld van de piste af waren gegaan, zegt Rolf Westerhof van het Snow Safety Center in Groningen. "Het zicht was gisteren zo slecht dat het verschil tussen de piste en daarbuiten moeilijk waarneembaar was. Overal lag een dikke laag sneeuw."

Het drietal had medestudenten een sms gestuurd dat ze waren verdwaald. 

'Mensen die je kent'

De studenten waren lid van de christelijke studentenvereniging Navigators. Het nieuws van het fatale ongeluk komt hard aan, zegt bestuurslid Tessa Katerberg. "Het zijn mensen die je kent. Mensen met wie je wekelijks een biertje staat te drinken of bijbelstudie hebt."

Nijmegen rouwt om dood studenten

Op de campus van de Radboud Universiteit is een herdenkingsplek ingericht voor de omgekomen studenten. Studiegenoten van de slachtoffers zoeken steun bij elkaar. "Het is waar mensen behoefte aan hebben", zegt Katerberg. "Even samenzijn. Een knuffel."

Rolf Westerhof houdt statistieken bij van fatale skiongelukken in de bergen. Gemiddeld vallen er jaarlijks rond de 25 doden door lawines in Frankrijk. Volgens hem zijn in Frankrijk dit wintersportseizoen er tot nu toe zestien mensen door om het leven gekomen. 

Lawines kosten jaarlijks zo'n honderd wintersporters in de Alpen het leven.

Aantal doden door lawines in Frankrijk

Wintersportseizoen2016/1716 doden
Wintersportseizoen2015/1621 doden
Wintersportseizoen2014/1545 doden
Wintersportseizoen2013/1420 doden

STER reclame