1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Beroemde rotspartij Azure Window ingestort

De populaire toeristische trekpleister Azure Window is ingestort. De rotsboog lag in Djewra Bay op het eiland Gozo, onderdeel van Malta. Na dagen van hevige storm stortte de boog vanochtend in zee. Volgens ooggetuigen was het gevaarte binnen enkele ogenblikken verdwenen. 

De rotsformatie van kalksteen vertoonde al langere tijd grote scheuren en ieder jaar braken er grotere stukken vanaf. Vanwege instortingsgevaar was het sinds vorig jaar voor toeristen verboden om nog over de boog te lopen. 

Trieste dag

Het gat in de Azure Window ontstond door de eeuwen heen door de werking van wind en zeewater. Volgens de premier van Malta hebben verschillende rapporten de afgelopen jaren aangetoond dat de rotspartij zou worden getroffen door "onvermijdelijke natuurlijke erosie". 

"Die trieste dag is nu aangebroken", schrijft Joseph Muscat op Twitter. Hij noemt het instorten van de rots "hartverscheurend". 

De Azure Window was een populaire bestemming onder toeristen. Daarbij maakten veel mensen een wandeling over de door de natuur gevormde brug. Ook werd de rots steeds vaker gebruikt door 'cliffjumpers'. Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden van mensen die illegaal van de rots af duiken. 

De rotsformatie heeft in meerdere films en series als decor gediend. Bijvoorbeeld in de films Clash of the Titans (1981) en The Count of Monte Cristo (2002). Ook in de populaire serie Game of Thrones is de boog te zien, tijdens een bruiloft in de eerste aflevering van het eerste seizoen. 

De regering van Malta zou niet blij zijn geweest met hoe de crew het gebied had achtergelaten. Vanwege schade die tijdens het filmen was ontstaan aan de Azure Window en de omgeving, was Game of Thrones niet meer welkom voor andere opnames. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl