Zwaarbevochten zege brengt honkballers naar tweede ronde WBC

De Nederlandse honkballers vieren de overwinning op Taiwan AFP

De Nederlandse honkballers hebben ook hun tweede groepswedstrijd in de World Baseball Classic gewonnen. In een spannend duel in Seoel werd Taiwan met 6-5 verslagen, waardoor de ploeg al zeker is van de tweede ronde op het officieuze WK. Ook Israël is na twee overwinningen al zeker van de volgende ronde.

Het duel kende een wisselvallig verloop, waarin Oranje twee keer een achterstand moest goedmaken. Bovendien waren de werpers niet in grootse vorm en het regende dan ook honkslagen in Zuid-Korea. Via Didi Gregorius kwam Oranje in de tweede inning nog wel op voorsprong, maar een inning later nam Taiwan de leiding over met 2-1.

Gregorius blinkt uit

In de gelijkmakende slagbeurt bracht uitblinker Gregorius met een tweehonkslag Jonathan Schoop en Wladimir Balentien over de thuisplaat. Dankzij Dashenko Ricardo kon Gregorius zelf ook nog een punt binnenhalen en werd het 4-2 voor Oranje.

Didi Gregorius in actie tegen Taiwan AFP

Met één man op de honken moest werper Lars Huijer in de volgende inning een homerun toestaan aan Taiwan, waardoor het 4-4 werd. Daarna kwamen de Aziaten op voorsprong, maar met Mike Bolsenbroek op de heuvel wist Nederland te voorkomen dat Taiwan verder uitliep.

Late beslissing

Pas in de achtste inning kwam Oranje op gelijke hoogte met wederom een goede actie van Gregorius. Met twee man uit sloeg de speler van New York Yankees een bal diep het linksveld in voor zijn derde tweehonkslag van de wedstrijd. Op die uithaal kon Xander Bogaerts (Boston Red Sox) de gelijkmaker scoren. 

De negende inning begon bij een 5-5 stand met Shairon Martis op de heuvel. Met drie vangballen voorkwam Oranje dat Taiwan nog punten wist te maken. Nederland kon vervolgens de wedstrijd beslissen.

Met drie honken bezet gooide de Taiwanese werper vier wijd op Jurickson Profar en kon Dwayne Kemp het beslissende punt over de thuisplaat lopen.

Boxscore Taiwan-Nederland NOS