Hedwiges Maduro (r) en Unia Emery in 2012 Pro Shots

Unai Emery leidde Valencia van 2008 tot 2012 naar achtereenvolgens een zesde en drie derde plaatsen in de Spaanse competitie en veroverde met Sevilla de afgelopen drie jaar de Europa League.

Dit seizoen maakt de 45-jarige Bask met Paris Saint-Germain indruk in de Champions League. Met een 4-0 zege op FC Barcelona in de thuiswedstrijd heeft PSG aangetoond rijp te zijn om een gooi te doen naar de belangrijkste Europese voetbaltrofee.

“Hij is een fantastische trainer. De beste die ik ooit heb gehad”, zegt Hedwiges Maduro. De 32-jarige middenvelder van FC Groningen maakte Emery vier jaar mee bij Valencia en ook nog een jaar bij Sevilla.

Unai Emery maakt een enorm gedreven indruk met zijn coaching langs de lijn. Hoe heb jij dat ervaren?
“Langs de lijn is hij enorm fanatiek en emotioneel aan het coachen. Dat heeft met zijn wil om te winnen te maken. Hij let op alle details en als iets niet helemaal volgens plan gaat, wil hij dat meteen corrigeren. Ook in de rust heb ik weleens een uitbarsting meegemaakt. Maar het gekke is dat hij buiten het veld heel anders is. In zijn wedstrijdbesprekingen is hij ook heel duidelijk en rustig. Dat is echt een verschil.”

Hoe waren zijn trainingen?
“Die waren altijd wedstrijdgericht. Dat vind ik een groot verschil met andere trainers. Alle vormen hebben te maken met de komende wedstrijd. Hij analyseerde de tegenstander heel goed en daar trainden we ook op. Als een back van de tegenstander moeite had met ballen over hem heen, dan trainden we de hele week op diepteballen over de back heen."

"Zo zijn er veel meer voorbeelden. En als blijkt dat het in wedstrijden gaat zoals hij dacht dat het zou gaan, geeft dat alleen maar extra motivatie. Dan luister je de volgende keer nog beter.”

Hoe was zijn tactisch inzicht?
“Tactisch was hij erg sterk. Hij kon alles uitleggen en stippelde altijd een duidelijk plan uit. Hij speelt altijd in een 4-2-3-1-systeem en als ik nu naar Paris Saint-Germain kijk, herken ik veel."

"Tegen FC Barcelona was het in de heenwedstrijd ook 4-2-3-1, maar bij balverlies werd het 4-5-1 om er daarna razendsnel uit te komen. Daarmee speelden ze het driemansmiddenveld van FC Barcelona helemaal ondersteboven. Ik weet zeker dat hij daar de hele week op heeft getraind.”

Unai Emery met de Europa League-beker in 2015 Pro Shots

Emery staat bekend als workaholic. Kun je dat beamen?
“Hij kwam als eerste op de club en ging als laatste weg. Ja, hij is een werkpaard. Hij liet niets aan het toeval over. Elke dag keken we video’s van onszelf of van tegenstanders."

"Hij gebruikte vaak zo’n touchscreenbord, zoals je analisten op tv ook ziet gebruiken. Met cirkeltjes en pijltjes. Zo deed hij vaak zijn besprekingen. Dat zag er mooi uit en het was functioneel. Individueel hadden we ook sessies om beelden van jezelf of de tegenstander te bekijken. Hij was met iedere speler bezig.”

Wat was voor hem nog meer belangrijk?
“Het groepsproces staat bij hem op één. Daarom speelt hij ook niet met een vast basiselftal. Hij rouleert veel, omdat hij vindt dat je aan het einde van het seizoen het hoogste rendement haalt als iedereen participeert."

"Hij wil ook dat iedereen buiten het veld een hechte groep vormt. Hij nam ons soms mee uit eten en dan betaalde hij. Of hij liet een training op het laatste moment niet doorgaan. In plaats daarvan nam hij ons mee naar het strand, of we gingen raften, op survivaltocht of golfen. Hij was populair bij de spelers. We konden natuurlijk allemaal voetballen, maar hij wist de groep te prikkelen om nog iets extra te geven.”

Liet hij je ook nog van het leven genieten?
“Hij vond het belangrijk dat we ook naast het voetbal een leven hadden. Hij stuurde me vaak naar Nederland en anderen stuurde hij ook regelmatig gewoon weg als hij vond dat iemand dat nodig had. Dan ging ik een paar dagen terug naar Nederland en na terugkomst rende je natuurlijk dubbel zo hard. Dan waagde je het niet om er met de pet naar te gooien."

"In die kleine dingen was hij een meester. In het voetbal wordt mentaal veel van je gevraagd. Af en toe heb je ook rust nodig, om je familie te zien, je ouders, vrienden. Dat begreep hij.”

Emery ging in 2012 van Valencia naar Spartak Moskou en jij naar Sevilla. Een half jaar later kom je hem na zijn ontslag bij Spartak weer tegen bij Sevilla.
“Hij wilde me zelfs meenemen naar Spartak Moskou, maar uiteindelijk koos ik voor Sevilla. De warmte van die club sprak me aan. Vervolgens werd hij weer mijn trainer. Daar was ik blij mee. Hij was niet veranderd en het verbaasde me niet dat hij met Sevilla ook zo succesvol werd.”

Unai Emery coacht zijn ploeg in het duel met FC Barcelona AFP

Kan Emery met een sterrenensemble als Paris Saint-Germain ook succesvol zijn?
“Misschien worden ze geen kampioen, omdat hij in de competitie veel rouleert, maar in de Champions League komen ze ver. Daarvoor is hij ook gehaald, om een Europese prijs te pakken. Dan is Unai Emery een goede keuze. Zoals het nu gaat, had ik verwacht. Het zou me niet verbazen als ze de Champions League winnen. De afgelopen vier jaar strandden ze in de kwartfinales. Ik denk dat ze dit jaar verder komen.”

Heb je nog contact met Emery?
“Af en toe. Ik ben 32 jaar en wil graag trainer worden. Van wie kan ik het dan beter leren? Aan hem wil ik me spiegelen. Ik zal als trainer zeker veel oefenstof van hem overnemen. Als ik begin met een trainerscursus zou ik ook graag bij hem stagelopen. Dat doet hij wel vaker met oud-spelers"."

"Met de huidige trainer van Valencia, Voro, heb ik ook goed contact. Die was in mijn tijd nog teammanager. Maar trainer worden is voor later. Ik ben nog fit genoeg en wil voorlopig nog blijven voetballen."

STER reclame