In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Dierenarts verdacht van vaccinatiefraude

Een dierenarts in de provincie Groningen wordt ervan verdacht verplichte vaccinaties van pluimvee tegen de dierziekte Newcastle disease (NCD) niet of onjuist uit te voeren. De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is een fraudeonderzoek tegen hem begonnen, meldt RTV Noord.

Rechercheurs hebben gisteren de praktijk en de woning van de dierenarts doorzocht. Daarbij hebben ze onder meer administratie in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op enkele tienduizenden euro’s contant geld. De pluimveebedrijven waar de arts voor werkt, moeten hun pluimvee mogelijk opnieuw laten vaccineren. Vaccinatie tegen NCD is verplicht voor commercieel gehouden pluimvee.

Besmettelijk

NCD is een zeer besmettelijk virus bij vogels. Bij pluimvee kan het ernstige ziekteverschijnselen en sterfte veroorzaken. Wanneer er een uitbraak is op een bedrijf moet het worden geruimd.

Ook mensen kunnen met het virus worden besmet. Wie met een hoge concentratie in aanraking komt, kan ontstoken ogen krijgen. De ontsteking geneest vanzelf en veroorzaakt geen blijvende schade.

Advertentie via Ster.nl