Tien seizoenen Barcelona in de Champions League
NOS VoetbalAangepast

Er is nog hoop bij Barça, want als één ploeg het kan...

Als FC Barcelona zich vanavond plaatst voor de kwartfinales van de Champions League, is er bij Paris Saint-Germain iets niet goed gegaan. De Catalaanse club begon de tweede ronde weliswaar als favoriet, maar de 4-0 nederlaag uit de heenwedstrijd in Parijs wegpoetsen, lijkt zelfs voor de 'MSN'-voorhoede (Messi, Suárez en Neymar) een te lastige opgave.

En dus kan het maar zo zijn dat er een einde komt aan de imposante reeks van (minimaal) negen kwartfinaleplaatsen op rij voor FC Barcelona. De laatste keer dat Barça niet doordrong tot de beste acht van Europa, was in 2006/2007.

Volgens Spanje-correspondent Edwin Winkels is de strijd nog niet gestreden. "Er is nog een klein beetje hoop."

Laatste tien CL-edities Barcelona

SeizoenEindstationVerloren van
2016/2017Laatste 16Paris Saint-Germain (FRA)
2015/2016KwartfinaleAtlético Madrid (SPA)
2014/2015Winnaar
2013/2014KwartfinaleAtlético Madrid (SPA)
2012/2013Halve finaleBayern München (DUI)
2011/2012Halve finaleChelsea (ENG)
2010/2011Winnaar
2009/2010Halve finaleInternazionale (ITA)
2008/2009Winnaar
2007/2008Halve finaleManchester United (ENG)
Lionel Messi en Luis Suarez op de training

Geloven ze in Catalonië echt nog in een wonder?

Winkels: "Het werd een beetje verwoord door Luis Suarez in een interview met France Football. 'Als één ploeg het kan, dan is het Barça'. Bij de supporters is die hoop een beetje gevoed door de laatste resultaten in de competitie, 6-1 tegen Sporting Gijón en 5-0 tegen Celta de Vigo. Maar ja, Sporting en Celta, dat is toch heel wat anders dan Paris Saint-Germain."

"Maar je merkt wel dat de stemming anders is dan vlak na die 4-0 nederlaag. Toen was iedereen zo chagrijnig als de pest, ook de spelers zelf. Maar omdat ze de indruk hebben dat de spelers er misschien toch weer zin in hebben, wat drie weken geleden niet het geval was, is er wel iets van hoop."

Wat is de verklaring voor de grote nederlaag in Parijs?

Winkels: "Velen vonden dat ze tactisch werden afgetroefd. Het middenveld werd overspeeld, ze hadden gewoon geen weerwoord."

"Luis Enrique heeft zijn laatste wedstrijden met 3-4-3 gespeeld, met drie verdedigers en daarvoor een middenveld van vier man. Dat heeft hij uitgeprobeerd en het lijkt erop dat hij dat ook tegen Paris Saint-Germain zal doen."

"En er waren geluiden, en dat is heel belangrijk, dat spelers het totaal niet eens waren met de tactiek van Enrique tegen Paris Saint-Germain. Ze vonden dat hij er geen antwoord op had."

Barcelona houdt hoop in Champions League

Hoe is op het aanstaande vertrek van Enrique gereageerd?

Winkels: "Ja, eigenlijk een beetje lauw. Je zag dat er ook helemaal geen tweets waren van de spelers daarover. Guardiola heeft hem wel beschermd, die zei vanuit Manchester: 'Het is jammer. De absoluut perfecte trainer voor Barcelona vertrekt'. Maar Guardiola had veel meer een link met de spelers en met het publiek."

"Luis Enrique is altijd een beetje bozig in zijn persconferenties. Er valt hem niks te verwijten. Hij heeft acht van de tien prijzen gewonnen tot nu toe. Meer dan wie dan ook. Maar er is meer het debat ontstaan: 'wie moet het nu worden?' Wat je minder hoort: 'jammer dat hij nu weggaat'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl