NOS NieuwsAangepast

Roze water uit de kranen in Canadees dorp

Pink water

In het westen van Canada stonden zo'n duizend inwoners van Onoway wel even raar te kijken toen er maandag roze water uit hun kraan stroomde. Geen limonade, maar volgens burgemeester Dale Krasnow het gevolg van een storing in het waterzuiveringssysteem.

Om drinkwater te zuiveren wordt gebruik gemaakt van donkerpaarse kristallen, kaliumpermanganaat. Normaal gesproken lossen deze korrels volledig op en komen ze niet in de waterleiding terecht, maar door een storing in een afsluitklep werd een aantal kristallen toch mee gespoeld. Het gevolg: felroze water.

De burgemeester liet in een schriftelijke verklaring weten dat het gekleurde water geen enkel risico vormde voor de volksgezondheid. "Kaliumpermanganaat wordt gebruikt om bacteriën en virussen uit het water te verwijderen, maar vormt voor mensen geen gevaar."

Inwoners van Onoway wisten lang niet wat er aan de hand was. Het duurde een paar uur voordat de lokale overheid met een verklaring kwam. Krasnow biedt daar zijn excuses voor aan. "We hadden beter moeten communiceren. We hebben hiervan geleerd en zullen de situatie onder de loep nemen zodat we dergelijke situaties in de toekomst kunnen voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl