Tevreden shorttrackers: Ahoy lijkt paar dagen op Thialf

Aangepast

Wie dit weekend in Ahoy de WK shorttrack bezoekt, zou zich in Thialf kunnen wanen. Als de muziek en lichtshows tenminste buiten beschouwing worden gelaten. Wat betreft het ijs zijn de omstandigheden bijna gelijk.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Tevreden shorttrackers: Ahoy lijkt paar dagen op Thialf

"Ahoy is natuurlijk geen stadion dat gebouwd is op ijs, maar we kunnen zeker het een en ander voor elkaar krijgen om dicht in de buurt te komen van de omstandigheden in Thialf", zegt Martijn Reef, projectmanager van de WK.

Reef weet waar hij het over heeft, want eerder legde hij al ijsbanen op snikhete locaties als Dubai, Abu Dhabi en Mexico. Ahoy is eigenlijk een peulenschil. "Het is niet heel moeilijk, de vloer leggen we in een dag. De logistiek eromheen is de uitdaging. En het opbouwen van top-ijs."

Ahoy, van tennisbaan naar ijspaleis

Een reportage van Edwin Cornelissen.

Drie keer eerder werden de WK shorttrack in Nederland gehouden. In 1985 (toen de sport nog niet olympisch was) en in 1990 in Amsterdam en in 1996 in Den Haag. Het was geen voorpaginanieuws, maar nu shorttrack populair is in Nederland wel.

Snel ijs

Thialf biedt plaats aan 12.500 mensen, in Ahoy worden er 24.000 verwacht. IJsmeester Gerrit de Jong voelt geen druk en blijft rustig: "Het ijs is goed. Prima."

Dat vind ook Sjinkie Knegt. "Tot op heden ben ik er erg tevreden over. Er zit aardige snelheid in het ijs. Het gaat wel snel kapot, maar hopelijk zet het ijs nog een beetje, waardoor dat verdwijnt."

STER Reclame