ANP
NOS NieuwsAangepast

Stropers doden 'Nederlandse' neushoorn in Franse dierentuin

Stropers hebben in een Franse dierentuin een neushoorn doodgeschoten en de hoorn afgezaagd. Vince, een mannetjesneushoorn van 5 jaar oud, leefde in het safaripark Thoiry, in de buurt van Parijs.

De stropers hebben een hek vernield om bij het dierenverblijf te komen. Ze hebben de neushoorn met drie kogels gedood en daarna zijn hoorn met een kettingzaag afgezaagd.

De directeur van safaripark Thoiry zegt tegen Franse media dat hij extreem geschokt is door de gebeurtenis.

Neushoorn afgeslacht in Franse dierentuin

De breedlip-neushoorn woonde tot maart 2015 in Burgers' Zoo in Arnhem. Het dier verhuisde naar Frankrijk in het kader van een Europees fokprogramma.

Ook parkmanager Wieneke Schoo van Burgers´ Zoo is ontdaan. Ze noemt de gebeurtenis een nieuwe stap. "Tot nu toe was de dierentuin veilig. Stropers sloegen toe in de natuur of een museum."

Burgers' Zoo zegt dat de neushoornstal in Arnhem zichtbare en onzichtbare beveiliging heeft, net als verblijven van andere waardevolle dieren.

Afzagen

In het preventief afzagen van de hoorns ziet Schoo niets, omdat dat grote stress kan opleveren voor de neushoorns.

De hoorns worden vooral verkocht naar China, waar ze worden verwerkt in traditionele medicijnen. De Franse minister Ségolène Royal van Milieu spreekt van een misdadige slachting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl