Martin van Rooijen van 50Plus: CBS kan zeggen wat het wil

tijd van publicatie Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

50Plus-kandidaat Van Rooijen over inkomen gepensioneerden

Vanochtend maakte het CBS bekend dat 65-plussers er qua inkomen en vermogen aanzienlijk beter voorstaan dan 65-plussers twintig jaar geleden. Martin van Rooijen, nummer 3 op de lijst van 50Plus, betwist de cijfers van het CBS niet, maar zegt wel dat er een nuance nodig is.

"De gemiddelde oudere bestaat niet en daar gaat het fout", zegt Van Rooijen in het NOS Radio 1 Journaal.

Het CBS kijkt namelijk naar de gemiddelden van de 65-plussers van nú, legt hij uit. "Ze kijken niet naar de mensen die tien jaar geleden 65 werden. Die hebben al tien tot vijftien jaar een klein pensioentje dat niet geïndexeerd wordt en krijgen geen belastingverlagingen."

Van Rooijen vindt dat er naar de 75- en 85-jarigen van nu moet worden gekeken. "Want de nieuwe gepensioneerden hebben een hoger startpensioen. Ook hebben steeds meer vrouwen een pensioen en dat trekt het gemiddelde omhoog. Maar het gaat niet alleen om de nieuwe gepensioneerden, het gaat ook om de oudere."

Want die zijn er fors op achteruitgegaan, zegt Van Rooijen. "Wij hebben het over ouderen met een dalende koopkracht en een vermogen zonder eigen huis. Als je die meetelt, is het vermogen echt niet gestegen." 

Maar hoe dan ook, de grafieken van het CBS kloppen wel, zegt Van Rooijen. "Die gebruikt Henk Krol al weken, en nu staan ze opeens in alle kranten."

STER Reclame