Geiten worden ingeënt tegen q-koorts
NOS NieuwsAangepast

Ombudsman: overheid moet gebaar maken naar Q-koortspatiënten

Q-koortspatiënten moeten een excuus en meer erkenning krijgen van de overheid. De Nationale ombudsman schrijft in een rapport over maatregelen na het begin van de Q-koortsepidemie in 2006 dat er een "concreet gebaar" moet komen. Erkenning zou veel patiënten helpen bij de acceptatie van hun ziekte, stelt ombudsman Reinier van Zutphen.

Die erkenning staat volgens de ombudsman los van de schuldvraag of de aansprakelijkheid. In januari oordeelde de rechter dat de overheid niet tekort is geschoten bij het verstrekken van informatie. "Het gaat erom dat de patiënten voelen dat zij en hun problemen serieus worden genomen", zegt van Zutphen.

Keukentafelgesprek

In het nieuwe rapport van Van Zutphen staat dat de protocollen na de epidemie goed zijn aangepast. Ook wordt bij de veehouderijen goed in de gaten gehouden of de regels worden nageleefd.

"Dat zijn goede ontwikkelingen", zegt Van Zutphen. "Maar de mensen die het is overkomen zijn vergeten." Volgens hem heeft erkenning ook zoveel jaren later nog nut. "Dat blijkt uit alle gesprekken die we hebben gevoerd met patiënten en nabestaanden. Gewoon dat iemand zegt, 'Wat is het ongelooflijk erg dat jou dit is overkomen.'"

De overheid zou met alle slachtoffers persoonlijk om tafel moeten om een gesprek te voeren over wat de overheid voor ze kan betekenen.

Zoönose

Tijdens de Q-koortsepidemie werden duizenden mensen ziek. In 2006 waren het nog maar enkele sporadische gevallen, de meeste mensen werden ziek tussen juli 2007 januari 2010. Voor zover bekend zijn er 74 mensen overleden aan de ziekte. Q-koorts is een zogeheten zoönose, een ziekte die over gaat van dier op mens. De Q-koortsbacterie wordt vooral door geiten en schapen verspreid.

Het rapport is een vervolg op een onderzoek van de ombudsman in 2012. Een belangrijke aanbeveling daarin was dat de overheid excuses én een financiële tegemoetkoming zou moeten bieden. In dit rapport wordt niet gesproken over een financiële tegemoetkoming, alleen over "een gebaar".

Kabinet

Het kabinet zegt binnenkort met een reactie op het rapport van Van Zutphen te komen.

"Ondanks de stappen die de overheid de afgelopen jaren heeft gezet, geven patiënten aan dat ze zich niet voldoende erkend voelen. Zoals het kabinet eind februari al aan de Tweede Kamer heeft laten weten, komt er zo spoedig mogelijk een reactie op dit rapport."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl