Len en een vriendin nemen afscheid op een vliegveld in Canada | Chek News

Len van Heest, de geboren Nederlander die vanwege een strafblad na 59 jaar Canada is uitgezet, is rond 10.00 uur aangekomen op Schiphol. Om de aanwezige pers te ontwijken, heeft hij het vliegveld via een achteruitgang verlaten.

Een woordvoerder van het Leger des Heils las namens Van Heest een verklaring voor. "Hij is op zoek naar een rustige plek waar hij zijn start in Nederland kan gaan maken", zei Diana Nieuwold. "Wij gaan hem daarbij begeleiden en ondersteunen."

Van Heest wil met rust gelaten worden, zei Nieuwold. "Om hem de kans te geven om te landen in Nederland. Dan bedoelen we: landen op een zachte manier in onze samenleving."

Leger des Heils over Len van Heest

De toekomst van Van Heest ligt nu in een land waarvan hij zich niets kan herinneren. Hij was 8 maanden oud toen hij, samen met zijn ouders, uit Nederland vertrok. Hij heeft nooit de Canadese nationaliteit gekregen, omdat zijn ouders die destijds zijn vergeten aan te vragen.

Van Heest is na jaren van rechtszaken Canada uitgezet, omdat hij een strafblad heeft en langer dan zes maanden heeft vastgezeten. Sinds 2013 heeft Canada wetgeving die het mogelijk maakt om buitenlanders uit te zetten die tot een celstraf van langer dan zes maanden zijn veroordeeld. Van Heest kreeg negen maanden voor wapenbezit, bedreiging en mishandeling.

Ze nemen mijn moeder van me af en al mijn vrienden. Ik ben kapot.

Len van Heest

De Canadese nieuwsorganisatie Chek News sprak Van Heest vlak voordat hij op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Hij zei het onterecht te vinden dat hij Canada moet verlaten. "Ik vind dat ik het recht heb om hier te zijn, want ik heb hier mijn hele leven gewoond, vanaf dat ik een baby was", zei hij.

Van Heest spreekt geen Nederlands en kent hier niemand. "Ze sturen me naar een vreemd land. Ze nemen mijn moeder van me af en al mijn vrienden. Ik ben kapot."

Een vriendin die hem begeleidde naar het vliegveld, noemde de uitzetting van Van Heest "gruwelijker dan gruwelijk". "Het is gewoon gewetenloos wat er met Len gebeurt."

Len van Heest moest Canada uit

Van Heest heeft zijn uitzetting jarenlang aangevochten. Hij bepleitte dat zijn criminele gedrag het gevolg was van een bipolaire stoornis, die gekenmerkt werd door hevige stemmingswisselingen. Hij zou die inmiddels onder controle hebben. Een van zijn andere argumenten om te blijven, was dat hij voor zijn 81-jarige moeder moest zorgen. 

Volgens Chek News is moeder Trixie erg van streek. Ze vreest dat ze haar zoon nooit meer zal zien, omdat ze naar eigen zeggen te oud is om naar Nederland te reizen.

De leider van de Green Party in Canada, Elizabeth May, heeft zich nog ingezet voor Van Heest. Ze riep de ministers van Openbare Veiligheid en Immigratie op om medeleven te tonen, maar haar inspanningen mochten niet baten. "Het is een heel harde beslissing, die niets te maken heeft met gezond verstand en compassie", zei ze in een reactie op het rechterlijke besluit. 

Leger des Heils

Leger des Heils-directeur Cornel Vader zei gisteren al dat er een bed voor Van Heest is klaargezet. Het Algemeen Dagblad schreef afgelopen weekend dat een neef en nicht bereid zijn om Van Heest tijdelijk in huis te nemen en hem verder te helpen.

Volgens het Leger des Heils komt het op jaarbasis tussen de 25 en 40 keer voor dat mensen die jarenlang in het buitenland hebben gewoond terug moeten naar Nederland om verschillende redenen. In 2015 was dat 37 keer het geval en vorig jaar 26 keer. 

STER reclame