'Laat Ajax en Feyenoord vanaf nu tegelijkertijd spelen'

Het Sportforum met vlnr: Eddy Poelmann, Jaap Stalenburg en Danny Koevermans NOS

Het leek een abc'tje. Feyenoord verloor en dus zou Ajax het verschil met de koploper verkleinen tot twee punten. Misschien dat de bierkraampjes alvast verplaatst konden worden van de Coolsingel naar het trapveldje naast de Arena, met de wedstrijd Ajax - Feyenoord nog in het verschiet. 

Het liep anders. Ajax verslikte zich in FC Groningen en dus behoudt Feyenoord ondanks de uitglijder tegen Sparta de beste papieren om kampioen te worden. De vraag is of het een met het ander te maken heeft. Zou Ajax ook gelijkgespeeld hebben als Feyenoord wél gewoon had gewonnen?

In het Sportforum wordt daarom geopperd om de twee grootste titelkandidaten de rest van het seizoen op hetzelfde tijdstip te laten spelen.

In het Sportforum bespreken drie gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen van de voorgaande sportweek.

Dit keer zaten oud-voetbalcommentator Eddy Poelmann, voormalig profvoetballer Danny Koevermans en sportjournalist Jaap Stalenburg aan tafel. Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Objectieve druk

Het idee komt van oud-voetbalcommentator Eddy Poelmann, die voor de NOS jarenlang verslag deed van onder andere de eredivisie. 

"Bij winst van Feyenoord had er een andere druk op Ajax gestaan. Haal dat effect er gewoon uit in dit stadium van de competitie, in het kader van de gelijkwaardigheid."

Poelmann kan op bijval rekenen van sportjournalist Jaap Stalenburg, al lijkt het voorstel marketingtechnisch niet haalbaar: "Wedstrijden van Feyenoord en Ajax na elkaar, dat is een enorme inkomstenbron. Maar als liefhebber sluit ik mij aan bij Eddy."

Poelmann: "Door die twee clubs tegelijk te laten spelen creëer je andere druk, een objectieve druk. Als Feyenoord niet wint, geef je Ajax toch voorinformatie, en andersom."

Oud-profvoetballer Danny Koevermans is ervaringsdeskundige, al is de situatie nauwelijks vergelijkbaar. Als speler van AZ verspeelde hij in 2007 op de laatste speeldag de landstitel bij Excelsior. "Je speelt tegen de klok en je hoort van alle kanten dat er iets gebeurt op andere velden. Overal telefoons voor je neus, dat geeft stress, hoor."

'Ajax en Feyenoord moeten tegelijkertijd spelen'

Kopzorgen Oranje

Ondertussen wordt vooruitgekeken naar de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal. Op 25 maart gaat Oranje op bezoek in Bulgarije. Kopzorgen zijn er om de posities centraal achterin, nu duidelijk is dat naast Virgil van Dijk (Southampton) ook Jeffrey Bruma (Wolfsburg) het duel waarschijnlijk niet gaat halen.

Poelmann: "Gaan we nu moeilijk doen over Bruma? Dat is geen Messi hè."

Stalenburg: "Ik zou gewoon Matthijs de Ligt (Ajax, red.) selecteren."

Koevermans: "Daley Blind centraal achterin? Die heeft zich bij Manchester United op die positie ook prima staande gehouden."

Van Persie met de vrouw van Blind?

Benieuwd zijn de gasten aan tafel naar de voorselectie van Oranje, die bondscoach Danny Blind woensdag bekend zal maken. Koevermans vraagt zich af of Robin van Persie nu definitief is afgeschreven. "Hij is nog steeds hartstikke goed. Een topspits!"

"Dat blijft een bizar verhaal", zegt Stalenburg. "Er moet iets gebeurd zijn tussen hem en de bondscoach. Blind legt ook maar niet uit waarom hij Van Persie niet selecteert. Je zou bijna zeggen dat hij er met de vrouw van Blind vandoor is gegaan."

'Is Van Persie ervandoor gegaan met de vrouw van Blind?'