Pauw & Jinek

Premier Rutte is bij Pauw en Jinek geconfronteerd met een groep woedende Groningers die boos zijn op de politiek vanwege de gaswinning. Ze voelen zich volstrekt niet serieus genomen bij de problemen die ze hebben door de aardbevingen. 

Ze scandeerden "gas terug!" en hielden papieren omhoog met de tekst 'Not my premier'. Vooral de opmerking die Rutte heeft gemaakt dat het kabinet de problemen van de Groningers "netjes" aanpakt is hen in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vinden de aanpak helemaal niet netjes. "Rutte heeft ons zes jaar lang uitgezogen", zei een van hen.

Groningers boos op Rutte

Nachtmerrie

De VVD-lijsttrekker zei volledig te snappen dat de Groningers boos zijn. "Het is verschrikkelijk wat jullie meemaken. De gaswinning is in een nachtmerrie veranderd. Maar ik kan jullie ellende vanavond niet wegnemen."

Volgens Rutte heeft het kabinet wel maatregelen genomen en de gaswinning teruggebracht. "We werken er keihard aan." Het leverde hem hoon op vanaf de tribune.

Kloof

De Groningers eisen dat de gaskraan helemaal dichtgaat. "Dat gaat simpelweg niet", antwoordde Rutte. "Dan zit Nederland in de kou. Heel ons systeem is hierop ingericht, de kachels, de gasfornuizen."

Volgens Jan Marijnissen, oud-leider van de SP en ook aan tafel bij Pauw en Jinek, is de reactie van Rutte exemplarisch voor het beleid van de overheid, waardoor er een steeds grotere kloof gaapt tussen de politici in Den Haag en het volk. 

"Deze mensen voelen dat de overheid niet aan hun kant staat", zei Marijnissen. Het leverde hem applaus van het publiek op.

STER reclame