De showroom van Motorhuis Leiden NOS

De Opeldealers Motorhuis en Van Kouwen zijn positief over de overname van Opel door PSA Peugeot Citroën die vanochtend bekend werd gemaakt. "Ik denk dat aansturing van Opel vanuit Europa meer mogelijkheden biedt dan vanuit Amerika", zegt Mark Toonen, directeur van Motorhuis (18 vestigingen).  

"Opel zal denk ik meer exportmogelijkheden krijgen. Dat is onder Amerikaanse vlag eigenlijk per definitie onmogelijk gebleken." Opel is nu onderdeel van het Amerikaanse General Motors. En van GM mocht Opel alleen in Europa auto's verkopen, in de rest van de wereld verkoopt GM namelijk vergelijkbare auto's onder het merk Chevrolet.

"PSA en Opel samen worden een hele grote speler op de Europese markt en dat is heel positief", zegt Theo van Kouwen, directeur van Van Kouwen (5 vestigingen). "Ik ga er wel van uit dat Opel als zelfstandig merk zal blijven bestaan."

Schaalvergroting

Toonen denkt dat de twee bedrijven kunnen profiteren van schaalvergroting. "Er worden al veel auto's gemaakt waarbij verschillende merken dezelfde onderstellen, motoren, aandrijflijnen, enzovoorts gebruiken. En ik denk dat op dat vlak PSA duidelijk een aanvulling kan zijn op Opel en vice versa."

"Ik denk niet dat PSA aan het imago van Opel gaat zitten. Voor de consument zal het dus niet veel uitmaken, anders dan dat er onderhuids, in de auto, wel veel samengewerkt zal worden."

Verschillend publiek

Motorhuis is naast Opeldealer ook Citroëndealer, volgens Toonen twee merken die elkaar goed aanvullen en elkaar niet in de weg zitten. "Het is een volledig verschillend publiek. Opel is natuurlijk het degelijke, het Duitse bij uitstek. En Citroën is bij uitstek het Franse, het frivole. En dat zie je in de producten terug. Het klinkt misschien gek, maar binnen twee minuten zie je of iemand die binnenloopt een Citroënklant of een Opelklant is."

Van Kouwen is een pure Opeldealer. En hij is van plan dat ook te blijven. "Er zijn binnen PSA al aparte verkoopkanalen voor Peugeot en Citroën. Dat gaat met Opel erbij niet veranderen. Ik ga echt geen Peugeots verkopen."

STER reclame