Station Utrecht Centraal ANP

De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de NS is het niet eens met de strategie van de directie. Volgens de voorzitter van de COR, Gerard Wold, is het niet uit te leggen dat het spoorwegbedrijf winkels afstoot en niet meebiedt op regionale spoorlijnen.

De NS-directie paste zijn strategie aan na de fraude rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. De vervoerder biedt niet meer mee op regionale spoorlijnen, zoals die tussen Groningen en Friesland. Daarnaast worden de komende jaren winkelketens op stations afgestoten, waaronder Hema, Smullers, Starbucks en de Broodzaak.

"Dat gaat ons veel te ver", zegt Wold. De COR vreest dat de 4000 mensen die in de winkels werken de dupe worden als de NS de exploitatie uit handen geeft. Zij zouden volgens hem slechtere arbeidsvoorwaarden kunnen krijgen als retailbedrijven de zaken gaan beheren.

Wij vinden dat het station geen winkelcentrum moet worden waar toevallig ook treinen aankomen.

Gerard Wold, voorzitter Centrale Ondernemingsraad NS

Duidelijke afspraken

Volgens de ondernemingsraad gaat ook de veiligheid op de stations achteruit als de winkels in handen komen van andere bedrijven. Zo zou het moeilijker zijn om onderling afspraken te maken. "Wij vinden dat het station geen winkelcentrum moet worden waar toevallig ook treinen aankomen", zegt Wold.

De NS laat weten duidelijke afspraken te zullen maken over de openingstijden en de kwaliteit van het aanbod. Ook blijven de arbeidsvoorwaarden hetzelfde, zegt de vervoerder. 

Door niet te bieden op regionale spoorlijnen, zegt het spoorwegbedrijf de samenwerking met andere vervoerders te willen verbeteren. "Over beide onderwerpen zijn we overigens in goed gesprek met de medezeggenschap", laat een woordvoerder weten.

Negatief advies 

Desalniettemin is de COR van plan een negatief advies uit te brengen over de strategie van de directie. Mocht dat niet het gewenste effect hebben, dan overweegt de ondernemingsraad een gang naar de rechter. 

Wold vindt verder dat de politiek druk moet uitoefenen op de NS. Het kabinet is de grootste aandeelhouder in het spoorwegbedrijf. Minister Dijsselbloem van Financiën liet eerder weten dat hij het goed vindt dat de NS bepaalde taken afstoot.

STER reclame