FBI wil dat ministerie 'valse afluister-claim' Trump verwerpt

FBI-directeur James Comey AFP

De directeur van de FBI, James Comey, ontkent dat president Obama vorig jaar Donald Trump heeft laten afluisteren. Dat meldt The New York Times.

Comey heeft volgens de krant het Amerikaanse ministerie van Justitie afgelopen weekend gevraagd de beschuldigingen van Trump tegen te spreken. Daarmee wil hij de schijn wegnemen dat de FBI de wet heeft overtreden. Het ministerie van Justitie heeft nog niet gereageerd.

Zaterdag zei Trump dat Obama zijn telefoongesprekken in de Trump Tower in New York liet afluisteren tijdens de verkiezingscampagne.

Volgens Comey is er geen bewijs. Trump heeft dat zelf ook niet geleverd. Zijn perschef, Sean Spicer, heeft alleen gezegd dat het ging om "zeer verontrustende" berichten "over mogelijk politiek gemotiveerd onderzoek vlak voor de verkiezingen van 2016".

Ook het voormalige hoofd van de Amerikaanse veiligheidsdiensten, James Clapper, heeft ontkend dat Trump en zijn team in de aanloop naar de verkiezingen zijn afgeluisterd. "Er is geen afluisteroperatie opgezet tegen de toenmalige presidentskandidaat of zijn campagneteam", zei Clapper tegen nieuwszender NBC.