EPA

Noord-Korea heeft opnieuw raketten gelanceerd, meldt het Zuid-Koreaanse leger. Ze kwamen terecht in de Japanse Zee op zo'n duizend kilometer van de Noord-Koreaanse kust. 

Het is niet duidelijk om welk type raket het gaat en hoeveel er zijn gelanceerd. Volgens Japanse media waren het er vier, waarvan er drie in de economische zone van Japan terecht zouden zijn gekomen. 

Nieuwe dreiging

De raketproef is mogelijk een reactie op de gezamenlijke militaire oefening die de VS en Zuid-Korea houden. Japan heeft onmiddellijk protest aangetekend tegen de test. Volgens premier Abe is de test "duidelijk bewijs van een nieuwe dreiging vanuit Noord-Korea".

Noord-Korea heeft de afgelopen maanden meerdere soorten raketten getest. Vorige maand werd een middellangeafstandsraket gelanceerd. 

Het stalinistische land zegt dat het een vreedzaam ruimtevaartprogramma nastreeft, maar in de VS bestaat de vrees dat Noord-Korea werkt aan intercontinentale raketten die Amerika kunnen bereiken. Daarnaast bestaat het vermoeden dat het land kernkoppen ontwikkelt voor de raketten.

STER reclame