John de Mol, grootaandeelhouder van Talpa
NOS NieuwsAangepast

Talpa geeft strijd niet op: hoger bod op De Telegraaf

Talpa is niet van plan om de strijd op te geven en heeft zijn bod op de De Telegraaf Media Groep (TMG) verhoogd. Vijf uur nadat TMG en Mediahuis bekendmaakte dat ze eruit waren en er een overname-akkoord is bereikt, komt John de Mol met de mededeling dat ze nog steeds in de race zijn en een hoger bod doen.

Gisteravond zag het er nog naar uit dat het Mediahuis TMG zou overnemen, ondanks een eerder hoger bod van Talpa van 6,35 euro. Mediahuis bood 6 euro per aandeel, een dubbeltje meer dan hun vorige bod. De commissarissen van TMG steunden het overnamebod van 278 miljoen van Mediahuis.

Samen met investeerder en grootaandeelhouder Van Puijenbroek Exploitatie (VP) heeft Mediahuis bijna 60 procent van de aandelen in handen. Talpa bezit maar 21,5 procent van de aandelen en kocht afgelopen week er zelfs nog een pluk aandelen bij. "Bij Mediahuis denken ze dat ze op rozen zitten met hun meerderheidsbelang", zegt NOS economie-redacteur André Meinema.

Talpa biedt 6,50 euro per aandeel en heeft dus bijna 300 miljoen euro voor het krantenbedrijf over. Het bedrijf van John de Mol biedt daarmee 50 eurocent per aandeel meer dan het Vlaamse Mediahuis. "De Mol is er echt op gebrand om TMG in handen te krijgen en heeft allerlei toezeggingen gedaan om de krant over de streep te trekken, zoals journalistieke onafhankelijkheid, naam- en baangaranties, en het hoofdkantoor in Nederland."

Verdeeld huis

De commissarissen hadden eerder op de dag al de twee leden van de raad van bestuur op non-actief gezet. Ze zouden zich "onvoldoende constructief en niet realistisch" opstellen, waardoor de onderhandelingen met Mediahuis dreigden te stranden. "Onverantwoord en niet aanvaardbaar", aldus de commissarissen.

"Niet alleen zijn er de twee vechtende overnemers, TMG is zelf ook een behoorlijk verdeeld huis", zegt Meinema. "Bestuur en commissarissen zitten niet op één lijn, de ondernemingsraad weet het niet, de redactieraad is voor Mediahuis, maar commerciële directeuren kiezen weer voor Talpa. Het is in alle lagen van het bedrijf krantenpapier versus nieuwe media."

Talpa heeft de de raad van commissarissen opnieuw verzocht om de overnamegesprekken te hervatten. Vorige week lieten de commissarissen weten dat ze exclusief met Mediahuis willen onderhandelen en de gesprekken met Talpa hadden opgeschort. "Onbegrijpelijk", vond een fulminerende De Mol.

Volgens Talpa heeft de raad van commissarissen "de herhaalde oproepen om de gesprekken tussen Talpa en TMG te hervatten naast zich heeft neergelegd". Daardoor is er geen sprake meer van een gelijk speelveld tussen de verschillende bieders, vindt Talpa.

Niets veranderd

In een reactie op het hogere bod van Talpa laten Mediahuis en VP weten dat er niets verandert aan de situatie. "Het bod van Mediahuis is het enige dat zekerheid heeft op slagen, omdat Mediahuis en VP het bod al kunnen afronden met hun belang van 59,25 procent. Mediahuis zegt dat het niet van plan is hun belang te verkopen.

Mediahuis gaat er nog steeds van uit dat De Mol niet moeilijk gaat doen en zijn belang zal verkopen. Ze herhalen de uitnodiging om met Talpa "tot een constructieve dialoog te komen".

De verhevigde overnamestrijd is niet in het belang van TMG, vindt Mediahuis. "Het is van het grootste belang voor redacties en medewerkers van TMG dat er nu rust en duidelijkheid ontstaat."

Beleggers lijken te geloven in een hogere prijs. Het aandeel Telegraaf klimt op de beurs naar de door Talpa geboden 6,50 euro en ligt dus ruim boven de prijs van 6 euro die Mediahuis neertelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl