ANP
NOS NieuwsAangepast

Dit was het weekend: campagnes, het Wilhelmus en schaatssucces

Heb je dit weekend geen tijd gehad om al het nieuws te volgen? Geen probleem, wij hebben de opvallendste en belangrijkste verhalen voor je op een rij gezet.

Het kabinet zoekt naar juridische mogelijkheden om te voorkomen dat de Turkse regering volgende week zaterdag in Rotterdam campagne gaat voeren voor president Erdogan. Premier Rutte had gesprekken met enkele leden van het kabinet, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof en de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

Het kabinet heeft de Turkse regering gisteren al duidelijk gemaakt dat de bijeenkomst ongewenst is. Nu wordt gekeken of de komst juridisch ook is tegen te gaan. Garanties daarover kan Rutte niet geven. Het kabinet gaat niet over het verbieden van een politieke bijeenkomst. Burgemeester Aboutaleb kan dat wel, als hij inschat dat de openbare orde in het gedrang komt.

Rutte over Turkije

Zaterdag was er veel aandacht voor het voorstel van CDA-leider Buma om het Wilhelmus op scholen tot verplichte kost te maken. Dat moesten de kinderen dan staand zingen, want dat zou een mooi voorbeeld zijn van het herstel van normen en waarden dat het CDA voor ogen heeft.

Slechts vier maanden geleden nog diende de PVV in de Tweede Kamer een motie in om scholen te verplichten het Wilhelmus te onderwijzen. Kamerlid Beertema wilde in november regelen dat alle scholen op vaste momenten gezamenlijk de Nederlandse vlag hijsen en dat daarbij het volkslied wordt gezongen.

De motie werd verworpen. Alleen 50Plus, de groep Bontes/Van Klaveren en de PVV stemden voor het plan. Het CDA van Buma stemde dus ook tegen. Een woordvoerder van CDA zegt dat het Buma erom gaat dat kinderen het volkslied kennen. Hij erkent dat de motie over een vergelijkbaar onderwerp gaat, maar dat de invulling ervan anders is.

'Is het normaal om je eigen volkslied niet te kennen?'

Niet iedereen reageerde positief op het idee van Buma. Historicus Herman Pleij vindt het ritualiseren van het volkslied niet echt passen bij de Nederlandse volksaard. "Van dat soort hiërarchisch vertoon worden Nederlanders lacherig. Als je het gaat opleggen, dreig je echt in de verkeerde richting te gaan."

De nieuwe Denker des Vaderlands, René ten Bos, vindt het zelfs een "totaal belachelijk" plan om kinderen het Wilhelmus weer (staand) te leren. "Het valt me tegen van Buma. Het is normaal gesproken toch een verstandige meneer", zegt hij.

Schaatsen

Waar het Wilhelmus wel uit volle borst - en staand - werd gezongen was in het stadion Vikingskipet in de Noorse stad Hamar. Daar werden Sven Kramer en Ireen Wüst wereldkampioen allround.

Kramer: winnen blijft machtig mooi
Wüst: dit is een zwaarbevochten titel

Koning stemt niet

Hij is het hoofd van onze democratie, maar zelf gaat koning Willem-Alexander niet stemmen. Hij wil als staatshoofd onpartijdig blijven. Ook koningin Máxima en prinses Beatrix melden zich op 15 maart niet met een stempas bij een stembureau. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

De partijen in de Tweede Kamer reageren verdeeld op het niet-stemmen van de koning. De PvdA en D66 vinden dat elke stem belangrijk is en dat het Koninklijk Huis juist het goede voorbeeld moet geven. Het CDA is het daar absoluut niet mee eens, met als argument dat een koning juist boven de partijen moet staan.

Filipijnse militairen hebben de stoffelijke resten gevonden van de Duitse gijzelaar die vorige week werd onthoofd. De 70-jarige Jürgen Kantner werd in november ontvoerd door de islamitische terreurorganisatie Abu Sayyaf.

Het lichaam en het hoofd zijn gevonden in de afgelegen zuidelijke provincie Sulu en zijn naar het mortuarium van een ziekenhuis gebracht. Zodra alle formaliteiten zijn afgehandeld, wordt het lichaam naar Duitsland gevlogen.

@TERROR_MONITOR
In december verscheen een foto van Kantner op Twitter

President Trump beschuldigt zijn voorganger Barack Obama van het laten afluisteren van zijn telefoons. Hij laat via Twitter weten dat telefoongesprekken in zijn Trump Tower in New York kort voor de verkiezingen zijn afgeluisterd.

Trump komt niet met bewijs van de afluisterpraktijken en zegt ook niet hoe hij erachter is gekomen. Wel schrijft hij dat een rechter een verzoek om een telefoontap te plaatsen heeft afgewezen. "EEN NIEUW DIEPTEPUNT!", twittert hij over de vermeende actie van Obama. "Dit is Nixon/Watergate. Slechte (of zieke) man!"

Het eredivisie-weekend

In de strijd om het landskampioenschap heeft Feyenoord dure punten laten liggen tegen stadsgenoot Sparta. Na een paar minuten keek Feyenoord al tegen een 1-0-achterstand aan, die de rest van de wedstrijd op het scorebord bleef staan.

Concurrent Ajax pakte wel een punt. Bij FC Groningen werd het 1-1, mede door een blunder van Ajax-doelman Onana. Het gat tussen Feyenoord en Ajax is door het gelijkspel van de Amsterdammers geslonken naar 4 punten.

Nummer 3 PSV wist als enige van de top-3 te winnen. Dankzij een 4-0-zege op Roda JC vinden de Eindhovenaren weer wat aansluiting bij Feyenoord en Ajax.

Komende week:

Weer veel campagnes natuurlijk. Dinsdag gaan de lijsttrekkers met elkaar in debat in het Jeugdjournaal. De opvallendste aanwezige: PVV-leider Geert Wilders. Een dag later zijn de jongste kandidaat-Kamerleden van de zes grootste partijen te gast bij NOS op 3. Donderdag moet de dag van de grote Jesse Klaver-show worden. Hij kreeg de Heineken Music Hall uitverkocht en wil dat weten ook.

Maandag begint het Internationaal Strafhof in Den Haag een in de ogen van internationaal jurist Geert-Jan Knoops unieke zaak. Oekraïne sleept Rusland voor het hof, onder meer vanwege de Russische annexatie van De Krim. Ook de neergehaalde MH17 zal worden ingebracht.

Het is maandag ook 30 jaar geleden dat de veerboot Herald of Free Enterprise bij Zeebrugge kapseisde en verging. Het was met 193 doden een van de grootste scheepsrampen uit de moderne geschiedenis. De ramp wordt op zee en bij het monument herdacht met hulpverleners en nabestaanden.

Internationale Vrouwendag op woensdag 8 maart. Koningin Máxima bezoekt een bijeenkomst van Stichting Single SuperMom in Amsterdam. De stichting, gericht op alleenstaande moeders, heeft trainingen Empowerment ontwikkeld. Máxima geeft het startsein voor deze trainingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl