NOS VoetbalAangepast

De nieuwe missie van 'San Marco'

Van het Oranje-trainingsveld naar het FIFA-hoofdkantoor. Dat Marco van Basten zijn KNVB-outfit verruilde voor een Zwitsers maatpak wekte veel verbazing. Toch vond hij het zelf een logische stap om te kiezen voor een baan als Chief Officer for Technical Development in Zürich.

De nieuwe missie van 'scheidsrechter' Van Basten

Voor het eerst nodigt San Marco een televisieploeg uit om langs te komen bij zijn nieuwe werkgever. Tegen NOS-verslaggever Kees Jongkind zegt hij: “Ik heb altijd wel nagedacht over voetbal. En hoe het leuker, eerlijker en zuiverder te maken is. Op de een of andere manier maak ik me daar druk over."

Niet eerlijk

Over zijn motivatie in zijn nieuwe rol is hij helder. "Vroeger vond ik het leuk om te voetballen. En nu vind ik het leuk om een leuke wedstrijd te zien. Er gebeuren gewoon veel dingen die niet eerlijk zijn, niet spectaculair. Je denkt na over het verbeteren. Dat is wat we hier doen."

Bij de een gaat het wat sneller dan bij de ander. Maar in een organisatie als de FIFA heeft het gewoon tijd nodig.

Marco van Basten

Zijn rol als spelhervormer zat er al vroeg in. Met een glimlach: “Op straat waren we altijd bezig met partijtjes. En ik was dan de scheidsrechter en interpreteerde de regels zo dat wij altijd wonnen.”

Op de goede plek

Maar dan zit je nog niet zomaar achter een bureau in Zürich. "Bij mij ging het altijd al over spelregels. Maar uit het niets belde Zvonimir Boban (oud-ploeggenoot bij AC Milan en tegenwoordig adviseur van FIFA-president Gianni Infantino, red.) mij deze zomer op."

"Hij zei: 'We zitten aan jou te denken. Zou je dat leuk vinden?' Toen dacht ik: ja, als je het voetbal anders zou willen zien, dan zit je hier toch wel op de goede plek, dan moet je het doen. Het was niet mijn bedoeling om te verhuizen, maar dat is nu eenmaal een consequentie."

Marco van Basten

Maar mist hij het voetbal niet? "Hier kan ik me meer in geven. Het actieve voetbal was als trainer toch beperkt. Ik kon niet meedoen, kon geen dingen voordoen. Vanwege die geschiedenis met mijn enkel. En hier kan ik me echt in geven. Want het is niet fysiek."

Wijze les

Medio januari kwam een tiental persoonlijke ideeën van Van Basten naar buiten via het Duitse tijdschrift Bild. Het leidde tot een storm aan reacties. Met name op het idee om buitenspel af te schaffen. Van Basten: ''Journalisten vroegen mij om mijn persoonlijke mening en dat is een eigen leven gaan leiden. Daar hebben we met z’n allen last van gehad.''

"Het werd een enorm verhaal, terwijl ik heel duidelijk had gezegd dat het mijn persoonlijke mening was. Er zijn mensen op gaan reageren. Het was reactie op reactie op reactie. Ik stond daar redelijk machteloos tegenover en dat is niet leuk. Er kwamen vervelende opmerkingen. Maar goed, het is ook niet levensbedreigend. Het is wel een wijze les geweest."

IFAB-bijeenkomst

Vrijdag was Van Basten in Londen bij de jaarlijkse IFAB-bijeenkomst. Dat is het instituut dat beslist over de voetbalspelregels. Het was zijn debuut. In vergelijking met zijn hemelbestormende persoonlijke ideeën kwam er deze keer nog weinig concreets uit de bijeenkomst.

De voortzetting van het experiment met de videoscheidsrechter was nog het meest tastbaar. Juist in een week waarin de technologie zich had bewezen bij de halve finale voor de KNVB-beker tussen AZ en SC Cambuur.

Marco van Basten (rechts), aandachtig toehoorder bij de IFAB-bijeenkomst

Van Bastens baas Infantino zei in Londen dat hij de videoscheidsrechter op het WK van 2018 definitief wil invoeren. Van Basten toonde zich content, al beseft hij dat hij zich in zijn nieuwe baan ook moet schikken in het tempo van de besluitvorming. ‘’Op het moment dat je het implementeert, moet het niet alleen hier duidelijk zijn, maar ook in Mozambique en het kleinste eiland in Oceanië.’’

Hij zegt er zowaar het geduld voor te hebben. ‘’Het liefst zou ik natuurlijk heel veel heel snel doen. Maar ik begrijp donders goed dat iedereen zich er lekker bij moet voelen. En iedereen moet dat behappen. Bij de een gaat het wat sneller dan bij de ander. Maar in een organisatie als de FIFA heb je daar gewoon tijd voor nodig. Dat begrijp ik prima.’’

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl