Pro Shots

Na FC Groningen-Ajax (1-1) was iedereen het erover eens: bij het doelpunt van de thuisploeg werd een overtreding gemaakt op Ajax-doelman Andre Onana. Maar dat kon niet wegnemen dat de keeper de tegengoal toch geheel aan zichzelf te wijten had.

Onana kapte Bryan Linssen uit buiten het strafschopgebied, zocht vervolgens in alle rust, bijna nonchalant, naar afspeelmogelijkheden en werd zodoende verrast toen Linssen ineens weer achter hem opdook. De speler van Groningen trapte Onana op zijn hak, pikte de doelman de bal af en kon daarop scoren.

Onana wil alles snel vergeten

De hoofdpersoon zelf reageerde koeltjes op het voorval. Onana: "Wat wil je dat ik zeg? Ik probeerde hetzelfde te doen als daarvoor: de bal in het spel brengen. Ik had pech. Het was een overtreding, maar ook mijn eigen fout. Ik moet dit vergeten."

Onana na geklungel: ik moet dit vergeten

Toen Ajax in de extra tijd een vrije trap kreeg, zat Onana op zijn knieën tevergeefs voor het doel te bidden voor een mirakel. Maar de winnende goal viel niet. "Omdat Feyenoord heeft verloren, was dit een heel belangrijk duel voor ons. We hebben in ieder geval niet verloren, dus misschien valt het allemaal wel mee."

Geen medelijden

Linssen had geen medelijden met de Ajax-doelman: "We kunnen allemaal wel zeggen dat het een overtreding is, maar ik vind het gewoon ontzettend dom van hem. Hij moet gewoon verder voetballen en niet zo nonchalant doen."

'Overtreding? Onana moet gewoon niet zo dom doen'

Peter Bosz, de trainer van Ajax, stak afgelopen week de loftrompet over Bas Nijhuis omdat de scheidsrechter veel toelaat in het veld. Hoewel Bosz in Groningen beduidend minder te spreken was over het optreden van Nijhuis, richtte hij zijn kritiek toch vooral op zijn eigen speler.

Bosz: "Ik vind dat Onana zichzelf niet in die situatie moet manoeuvreren. Hij moet die bal al veel eerder 'wegperen', hij roept dit over zichzelf af. Maar goed, als het een overtreding is, moet Nijhuis uiteraard wel fluiten."

Bosz: dit hebben we aan onszelf te wijten, ook Onana

Op het veld was Nijhuis zich van geen kwaad bewust. "Ik heb drie herhalingen gezien en bij die van de zijkant zou je denken dat het een overtreding is. In het veld zie ik gewoon een doelman die de bal verspeelt. Niemand protesteerde ook."

Nijhuis: niemand van Ajax protesteerde voor Onana

Ajax staat nu vier punten achter op koploper Feyenoord, maar dat zouden er twee zijn geweest als in Groningen was gewonnen. "We hebben twee punten verloren en dat hebben we volledig aan onszelf te wijten", sprak Bosz.

"De juiste scherpte was er niet om de bal snel rond te laten gaan en nog kregen we een aantal kansen, maar ook de scherpte in de afronding was er niet."

STER reclame