NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Pionier van de orgaantransplantaties overleden

In de VS is op 90-jarige leeftijd Thomas Starzl overleden, de arts die als eerste een succesvolle levertransplantatie uitvoerde. Hij is rustig in zijn huis in Pittsburgh overleden, meldt de universiteit van Pittsburgh, waar Starzl werkte.  

Starzl stond aan de wieg van de orgaantransplantaties, niet alleen van levers, en was ook een pionier in de ontwikkeling van medicijnen tegen afstotingsverschijnselen van donororganen. 

Na een mislukte poging in 1963 voerde Starzl in 1967 de eerste geslaagde levertransplantatie uit. In die jaren pionierde hij ook al met niertransplantaties bij dode dieren. Hij perfectioneerde de techniek later bij identieke tweelingen en ten slotte met andere bloedverwanten als orgaandonor. 

Stormie Jones

In 1990, toen hij 65 was, hield Starzl op met opereren. Dat was kort na de dood van een patiënte, de 14-jarige Texaanse Stormie Jones, die door de operaties van Starzl beroemd werd. Starzl voerde op haar zevende een hart-levertransplantatie bij haar uit, de eerste keer dat dat bij een mens gebeurde. Zes jaar later had ze een nieuwe lever nodig en opereerde Starzl haar weer. Zij stierf negen maanden later. Haar dood greep Starzl erg aan.

In zijn autobiografie uit 1992 schreef Starzl dat hij snijden in mensen eigenlijk vreselijk vond en dat hij elke keer voor een operatie misselijk van angst was. "Het is waar dat chirurgen patiënten hebben gered, maar het zijn de patiënten die ons hebben gered en betekenis hebben gegeven aan wat we deden of probeerden te doen", schreef hij.

STER reclame