NOS WielrennenAangepast

Démare profiteert van waaiers en wint weer in Parijs-Nice

Arnaud Démare heeft evenals vorig jaar de eerste etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. In een door waaiers getekende etappe was de Fransman zijn landgenoot Julian Alaphilippe de baas in een sprint.

Alberto Contador verloor meer dan een minuut op de winnaar, Steven Kruijswijk door een valpartij bijna tweeënhalve minuut (2.28) en Romain Bardet werd uit de koers genomen.

Arnaud Démare verslaat Julian Alaphilippe in de eerste etappe van Parijs-Nice.

Wind en regen speelden een grote rol in de 148 kilometer lange openingsrit rond Versailles.

Vier renners trokken zich niets aan van de barre weersomstandigheden en kozen direct na de start het hazenpad. Romain Hardy, Kristijan Koren, Gatis Smukulis en Sylvain Chavanel hadden al snel zes minuten bij elkaar gesprokkeld.

Chavanel, inmiddels 37 jaar oud en bezig aan zijn zeventiende Parijs-Nice, boekte in het verleden al drie keer een ritzege in meerdaagse wedstrijd op weg naar de Franse Rivièra. Dit keer was zijn aanval echter ten dode opgeschreven.

Waaiers

Toen het peloton onder impuls van de ploegen van Marcel Kittel en Arnaud Démare in waaiers werd getrokken, liep de voorsprong van de koplopers snel terug. Richie Porte, Alberto Contador, Ilnoer Zakarin, Steven Kruijswijk en ook sprinter Dylan Groenewegen hadden de slag gemist en moesten in de achtervolging.

Uiteindelijk bleven circa dertig renners over, met daarbij veel topsprinters.

Démare wint in Parijs-Nice, Kruijswijk verliest veel tijd

Slijtageslag

In de slotfase eisten de inspanningen ook vooraan hun tol. Zo moest sprinter Bryan Coquard op een hellend strookje op vijf kilometer de voorste groep laten gaan en even later moesten ook Marcel Kittel en André Greipel eraf.

Julian Alaphilippe leek met een scherpe demarrage te profiteren van de onrust vooraan, maar had buiten Arnaud Démare gerekend. Die reed in zijn eentje naar het wiel van Alaphilippe en vloerde zijn landgenoot in de sprint. Kristoff eindigde op negen tellen als beste van de rest.

Diskwalificatie Bardet

Voor Romain Bardet is Parijs-Nice al afgelopen. De Fransman van AG2R was op 22 kilometer van de meet betrokken bij een valpartij. Om zijn verlies te beperken hield hij zich daarna vast aan de ploegleidersauto en de wedstrijdjury besloot hem daardoor na de rit uit te sluiten van verdere deelname.

Andere favorieten als Richie Porte en Ilnoer Zakarin verloren ruim een halve minuut op concurrenten als Sergio Henao, Daniel Martin en Tony Gallopin, die zich wel in de frontlinie wisten te handhaven.

Alberto Contador moest zelfs bijna een minuut toegeven op het trio vooraan. Steven Kruijswijk kwam ten val en kwam uiteindelijk als 37ste binnen op 2.28 van de winnaar.

De uitslag van de eerste etappe van Parijs-Nice.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl