De klagende partijen in het proces tegen Wilders willen dat het nieuwe proces wordt uitgesteld. Het proces zou maandag met nieuwe rechters beginnen, maar advocaat Ties Prakken is naar het gerechtshof gestapt uit onvrede over het OM.

Prakken vindt dat het OM in strijd handelt met de opdracht van het gerechtshof, dat had besloten dat Wilders moet worden vervolgd. Volgens de raadsvrouw verdedigt het OM nog steeds dat de feiten niet strafbaar zijn.

"Ze hebben de beslissing van het hof om wel te vervolgen overgenomen, maar ze volgen het niet inhoudelijk op." Prakke zegt dat een officier van justitie zo'n bevel van het hof "loyaal moet nakomen".

Niet zinvol

Ze heeft daarom een nieuwe procedure aangespannen om het OM te dwingen de argumenten van het gerechtshof te verdedigen, zodat de rechtbank zich er moet over uitspreken.

Wat Prakke betreft wordt de hervatting van het proces dan ook uitgesteld. Ook Wilders' advocaat Moszkowicz vindt het niet zinvol te beginnen voor duidelijk is waartoe de klacht van Prakken leidt.

STER reclame