NOS NieuwsAangepast

'Turkse achterban opzoeken in Nederland lijkt dubbele boodschap'

In Nederland is ophef ontstaan over het bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Hij wil op 11 maart campagne voeren in Rotterdam, maar de Nederlandse regering zit niet op het bezoek van Cavusoglu te wachten. Een klein aantal Nederlandse politici voert ook campagne in het buitenland, zoals kandidaat-Kamerlid Eelco Keij (D66). Hij voert over de hele wereld campagne voor zijn partij.

"In principe is het niet raar om de eigen achterban op te zoeken in het buitenland, dat doe ik al jaren", vertelt Keij. "Maar in dit geval is het anders, want het lijkt een dubbele boodschap te zijn."

Volgens Keij is het opvallend dat Cavusoglu vier dagen voor de Nederlandse verkiezingen langs wil komen. "Het lijkt me sterk dat hij alleen Turkse Nederlanders wil overtuigen over het referendum. Ik denk dat hij ook hierheen wil komen om te praten over onze verkiezingen. Als dat inderdaad zo zou zijn, dan zou dat onacceptabel, onverstandig en onethisch zijn."

Keij houdt met zijn presentaties in het buitenland altijd rekening met de politieke structuur van het land. "Ik heb wel eens gehoord van een Nederlandse vereniging: 'kom maar na de verkiezingen', zodat het niet leek alsof ze een voorkeur zouden uitspreken richting D66."

Andere situatie

Maar die berichten kwamen altijd vanuit Nederland, nooit vanuit het gastland. Hij denkt dat daar wel een goede reden voor is. "Ik ben namelijk geen hooggeplaatste regeringsvertegenwoordiger. De situatie zou heel anders kunnen zijn als ik ook een hooggeplaatst iemand was."

Dat veel Nederlandse partijen geen campagne voeren in het buitenland heeft niets te maken met angst, gaat Keij verder. "Een heleboel partijen hebben de Nederlanders in het buitenland nog niet ontdekt. Daar zijn ze nog niet mee bezig, terwijl deze Nederlanders economisch veel voordelen kunnen opleveren voor ons land."

Veel westerse landen voeren wel al campagne in het buitenland. "Sarkozy, oud-president van Frankrijk, voerde bijvoorbeeld al campagne in Canada en andere landen. Maar ook andere landen in Europa hebben al de conclusie getrokken dat op deze manier het campagne voeren werkt."

Daarom denkt Keij niet dat door dit "incident" opeens geen campagne meer zal worden gevoerd in het buitenland. "Waarschijnlijk wordt het in de toekomst alleen maar aangemoedigd."

Algeheel verbod op Turkse campagne

De kans dat in Europa nog Turkse campagne wordt gevoerd, wordt echter steeds kleiner. De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern heeft in gesprek met de Duitse krant Welt am Sonntag gezegd dat de Europese Unie een algeheel verbod moet uitvaardigen op campagne-activiteiten door Turkse politici in Europa.

In Duitsland hebben ze inmiddels gezegd dat de Turkse campagne wel gevoerd mag worden. Vanavond brengt de Turkse minister Nihat Zeybekci een bezoek aan Keulen. Wel heeft de stad politie ingezet om ervoor te zorgen dat eventuele protesten niet uit de hand lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl