Terminaal zieke vrouw: misschien wil je mijn man wel trouwen

Amy Rosenthal Twitter / @missamykr

"Ik ben al 26 jaar met de meest fantastische man getrouwd. En ik had plannen voor nog zeker 26 jaar." De Amerikaanse schrijfster Amy Krouse Rosenthal beschrijft hoe haar leven en dat van haar man in september 2015 op zijn kop werden gezet. Bij Amy werd toen eierstokkanker vastgesteld. 

Inmiddels is duidelijk dat ze niet beter zal worden en niet lang meer te leven heeft. In een ingezonden stuk in The New York Times gaat ze daarom op zoek naar een nieuwe partner voor haar man Jason. Ze beschrijft hoe ze elkaar eind jaren tachtig leerden kennen. "Het is gemakkelijk om op hem verliefd te worden. Ik deed het in één dag." 

Rosenthal beschrijft zijn kwaliteiten. "In willekeurige volgorde, want alles is belangrijk voor me." Jason is knap, goed in conditie, een geweldige vader, een handige klusser en kleedt zich uitstekend. "Onze zonen willen zijn kleren lenen. Hij draagt geweldige sokken."

Romantisch is hij ook. "Toen ik zwanger was en mijn eerste echo liet maken, kwam hij met een bos bloemen naar het ziekenhuis."

Ze beschrijft dat ze natuurlijk meer tijd met haar man en drie kinderen had willen doorbrengen, maar dat dat haar niet gegeven is. "Daarom rond ik vandaag, op Valentijnsdag, dit stuk af. Het mooiste kado dat ik me kan wensen, dat niet in een vaas kan, is dat de juiste persoon dit leest, Jason vindt en dat er een nieuwe romance begint." Onderaan het stuk in de krant laat ze expres een stuk wit. "Daarmee geef ik jullie de frisse start die jullie verdienen."

Amy Krouse Rosenthal is begin 50. Zij en Jason leerden elkaar tijdens een blind date in 1989 kennen. Een vriend van haar vader koppelde de twee. Amy en Jason hebben twee zonen en een dochter en wonen in Chicago. Rosenthal heeft kinderboeken geschreven, korte films gemaakt en radioprogramma's gepresenteerd. 

Op sociale media maakt het stuk van Rosenthal veel los. Mensen noemen het hartverscheurend en ontroerend. "Het inspireert me om een betere echtgenoot te zijn, zodat mijn vrouw dit ook zou kunnen schrijven."