Dick Drayer | NOS

Het Curaçaose parlement wil dat Nederland de aangekondigde verkiezingen op het eiland van 28 april opschort. Een motie met die strekking werd gisteravond laat aangenomen. 

Eerst krijgt demissionair premier Koeiman tot maandag de tijd om gevolg te geven aan de motie. Doet hij dat niet, dan is Den Haag aan zet.

Curaçao heeft sinds vorige maand geen regering meer, nadat een van de partijen de stekker uit het kabinet-Koeiman had getrokken. Drie Statenleden van de coalitie sloten zich daarop aan bij de oppositie onder leiding van oud-premier Schotte.

Die wil nu een regering vormen op basis van de verkiezingsuitslag van 5 oktober. Maar demissionair premier Koeiman maakte vlak na zijn val gebruik van zijn recht om het parlement te ontbinden. Nieuwe verkiezingen zijn daarom onvermijdelijk.

Wanhoopsdaad

Schotte en een meerderheid van het parlement denken daar anders over. Volgens de ex-premier was het besluit van Koeiman illegaal.

Koeiman, die zelf ook aanwezig was bij de Statenvergadering, noemt de motie "een wanhoopsdaad". Hij gelooft ook niet dat het landsbesluit kan worden ingetrokken: er bestaat in het kiesreglement geen regeling voor het annuleren van al uitgeschreven verkiezingen. Bovendien, zo zegt Koeiman, zal de Rijksministerraad de zaak als interne aangelegenheid van het land Curaçao bestempelen.

STER reclame