Een monteur van zonnepanelen aan het werk
NOS NieuwsAangepast

Je huis energiezuinig maken, zonder dat je het direct merkt in portemonnee

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

Huizen in Overijssel kunnen met voorfinanciering van de provincie energiezuinig gemaakt worden, zonder dat de eigenaren dat direct in hun portemonnee voelen. Het initiatief heet Woning Abonnement en verwerkt de kosten van een verbouwing in de energierekening.

Zo betaalde Mark Serano, de eerste deelnemer aan het project, per maand 193 euro aan energie. Na isolatie van een tussenmuur, de aanschaf van zonnepanelen en de vervanging van huishoudelijke apparatuur zakte het energiegebruik naar 97 euro. Maar Serano betaalt per maand nog altijd 180 euro. Met de 83 euro per maand die hij te veel betaalt, lost hij namelijk de kosten van de verbouwing af.

Dionne legt uit hoe het werkt

Deventer

Twintig woningen in Deventer zijn inmiddels tot tevredenheid van de bewoners op deze manier energiezuinig gemaakt. Er ligt nu zes miljoen euro van de provincie om het project uit te breiden naar 600 woningen. Ook buiten Overijssel is er belangstelling voor deze financieringsvorm, van steden als Breda, Leeuwarden en Haarlem.

Op verzoek van de Tweede Kamer onderzoekt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken of het Woning Abonnement landelijk kan worden ingevoerd. De energiebesparing van huishoudens in Nederland blijft namelijk achter bij de doelstellingen uit het Energieakkoord.

De initiatiefnemer van Woning Abonnement, Henk de Jager, zegt te weten hoe dat komt: "Mensen weten niet hoe ze het moeten aanpakken en welke maatregelen effectief zijn. Door het uit te besteden en de kosten in de maandelijkse energierekening op te nemen, vallen de bezwaren weg."

Een adviseur van Woning Abonnement bezoekt geïnteresseerde huiseigenaren en inventariseert de mogelijke energiebesparende maatregelen. Vaak gaat het om spouwmuurisolatie, de aanleg van zonnepanelen, een nieuwe cv-ketel en de vervanging van enkel naar dubbel glas.

Afhankelijk van het totaalbedrag en de wens van de bewoners worden de kosten in tien, vijftien of twintig jaar verwerkt in de maandelijkse energielasten. Deelnemers kunnen net als bij veel hypotheken een keer per jaar kosteloos aflossen. Op die manier wordt de aflossingsperiode verkort.

De eerste deelnemer Mark Serano is enthousiast. "De investering die we nu gedaan hebben, hadden we anders nooit in een keer kunnen doen. Ik vind het belangrijk voor mijn kinderen om iets aan het milieu te doen. En door deze financiering hoeven we niet te bezuinigen op andere dingen."

Op het moment dat deelnemers aan het Woning Abonnement willen verhuizen, moeten ze de investering alsnog in een keer aflossen of het abonnement overdragen aan de nieuwe eigenaar.

Energiezuinig wonen in Deventer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl