Een afgevaardigde van de politie bij het Volkscongres
NOS NieuwsAangepast

Weer meer geld naar defensie in China

Opnieuw geeft China meer geld uit aan defensie. Het budget wordt met ongeveer 7 procent verhoogd, waarmee de uitgaven in zes jaar tijd zo'n beetje zijn verdubbeld. Morgen begint het Chinese Volkscongres, waar de Chinese premier een toespraak zal houden over de stand van het land.

In procenten is de groei van het defensiebudget de laatste jaren wat afgeremd, maar niettemin worden de toenemende uitgaven met argusogen bekeken door China's buren en de Verenigde Staten.

Volgens China is de verhoging nodig om het machtsevenwicht in de regio te bewaren. Dat dreigt volgens China namelijk uit balans te raken door het raketschild dat de VS wil aanleggen in Zuid-Korea.

China blijft budget defensie maar verhogen

Yue Gang, een kolonel buiten dienst, maakt de vergelijking met twee beoefenaars van de Chinese vechtsport kungfu. "Ze hebben allebei een zwaard, maar nu heeft de Verenigde Staten ook een schild", zegt hij tegen correspondent Marieke de Vries.

Uit protest tegen het raketschild verplaatste China zijn langeafstandsraketten naar de meest oostelijke stad van China. Die maatregel was vooral bedoeld om de raketten nog eens in het openbaar te laten zien, zegt Yue. "Als signaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl