NOS SportAangepast

Curlingmannen gaan vol voor eerste olympische deelname ooit

Curlingmannen gaan vol voor eerste olympische deelname ooit

Over een klein jaar beginnen de Olympische Spelen in Pyeongchang. Natuurlijk gaan de Nederlandse schaatsers daar voor de medailles. Maar de kans bestaat dat er ook een ploeg zonder schaatsen op het Zuid-Koreaanse ijs verschijnt. De Nederlandse curlingmannen hebben namelijk hun zinnen gezet op de eerste plaatsing voor de Spelen ooit.

Nederland pakte eind vorig jaar de Europese titel in de B-divisie. De daaropvolgende play-off tegen Oostenrijk werd ook gewonnen en daardoor mogen de oranje curlingmannen meedoen aan zowel het WK in Canada als het olympisch kwalificatietoernooi in Tsjechië. Op beide toernooien heeft Nederland kans zich te plaatsen voor de Spelen.

De eerste mogelijkheid om een olympisch debuut zeker te stellen is dus op het WK, gehouden in het Canadese Edmonton. Daar worden zeven tickets verdeeld. Jaap van Dorp, de Nederlandse aanvoerder (skip in curling) kijkt uit naar het toernooi dat op 1 april begint.

  • ANP
    Het Nederlandse curlingteam met vlnr Shari Leibbrandt, Jaap van Dorp, Wouter Gosgens, Laurens Hoekman, Carlo Glasbergen en Alexander Magan
  • ANP
    Het Nederlandse curlingteam

“Het voelt fantastisch om tussen de top van de wereld te staan. Acht jaar geleden hebben we ons ten doel gesteld om ons te plaatsen voor de Spelen van 2018. Ik denk nog steeds dat dit een reëel doel is.”

Voor de bondscoach van Nederland is het WK een soort van thuiswedstrijd. Shari Leibbrandt is van oorsprong Canadese, maar woont sinds 2003 in Nederland. “In Canada is curling de tweede tv-sport. Er is elke dag curling op verschillende zenders te volgen en de arena zal tijdens de WK elke dag met duizenden mensen gevuld zijn."

Leibbrandt spreekt vol lof over haar pupillen: “Ze trainen 25 uur per week, naast hun werk en opleiding. Alles voor de olympische deelname. Het wordt pittig, alles moet kloppen. Maar de tegenstanders nemen Nederland heel serieus."

Mocht het op het WK niet lukken om plaatsing af te dwingen, dan heeft Nederland aan het einde van het jaar in het Tsjechische Pilsen nog een kans op tickets voor Pyeongchang. Op het olympisch kwalificatietoernooi aldaar strijden acht landen om de laatste twee startbewijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl