Straks zelf opzoeken: was opa een lakei van de koningin?

Koninklijke Verzamelingen

"Werkte opa echt op het paleis, oma?"

Regelmatig krijgt het archief van het Koninklijk Huis vragen van mensen of hun voorouders voor de koning of koningin hebben gewerkt. Binnenkort kunnen zij zelf het antwoord hierop vinden.

De Koninklijke Verzamelingen is namelijk oude personeelsregisters van het Koninklijk Huis aan het digitaliseren. Van keukenmeisjes tot lakeien – alle medewerkers van koning Willem I tot en met koningin Wilhelmina staan hierin verwerkt.

In totaal gaat het om vijftig boeken waar ongeveer 2700 pagina’s in staan. Deze worden stuk voor stuk gedigitaliseerd door een groep vrijwilligers op het digitale platform VeleHanden. Cees is een van die vrijwilligers.

Cees van den Brink is de topinvoerder onder de vrijwilligers

“Zo hebben we binnen anderhalve week 85 procent van de scans verwerkt. Als wij dit hier in huis hadden gedaan zou het jaren hebben gekost, omdat iedereen één-voor-één met elk boek aan de slag zou moeten”, vertelt projectleider Krista van Loon.

Omgeving paleis

De kans dat mensen voorouders hebben die voor het Koninklijk Huis hebben gewerkt is het grootst als ze in de buurt van een paleis hebben gewoond. "Want zeker in de 19e eeuw woonden we in de buurt van ons werk."

Een jongen in postiljonstenue met het rijtuig van prinses Wilhelmina, bij het Koninklijk Staldepartement in Den Haag Koninklijke Verzamelingen

De Koninklijke Verzamelingen digitaliseren alle registers tot 1940, omdat de registers pas 75 jaar na sluiting openbaar gemaakt mogen worden. Van de huidige registers moeten nog zo’n 300 scans verwerkt worden.

Zodra deze zijn gecontroleerd kunnen ze doorgestuurd worden naar de openbare database WieWasWie. Koninklijke Verzamelingen weet nog niet wanneer dit precies zal zijn, maar in ieder geval voor de zomer. 

En dan kan iedereen eindelijk uitzoeken of opa de waarheid sprak op verjaardagsfeestjes toen hij vertelde dat hij ooit werkte op het paleis van de koningin...