Herman Aa
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Waardevol kunstwerk Raalte in de shredder

Het aluminium object dat schilder, dichter en beeldhouwer Willem Hussem (1900-1974) maakte voor bij het postkantoor in Raalte, is onlangs per ongeluk gesloopt. Het is in een shredder gestopt.

Projectontwikkelaar Koopman Vastgoed uit Tubbergen heeft dat gezegd tegen RTV Oost. Het kunstwerk was ongeveer 100.000 euro waard.

Niemand zei iets

De projectontwikkelaar kocht het oude postkantoor in 2013 van PostNL, met het plan om op die plek zestien appartementen te bouwen. Het heeft lang geduurd voordat alle benodigde sloop- en bouwvergunningen rond waren. Dat kwam onder meer doordat een aantal omwonenden bezwaar had tegen de plannen.

Boudewijn Koopman van de projectontwikkelaar zegt dat al die tijd iedereen zijn mond hield over de afkomst en waarde van het kunstwerk, pal bij het postkantoor. Ook burgers met inspraak tijdens raadsvergaderingen brachten het niet ter sprake.

PostNL zei evenmin iets bij de verkoop van het oude postkantoor. Koopman: "Iedereen kon toch wel nagaan dat met de sloop van het postkantoor ook het kunstwerk tegen de vlakte zou gaan. Maar niemand heeft zich ingezet voor het behoud daarvan."

Vermalen in een shredder

De voorbereiding van de sloop is afgelopen najaar begonnen. Na de Kerst stonden de eerste grote kranen al klaar voor het grotere sloopwerk. Het aluminium kunstwerk was een van de laatste objecten die werden vermalen in een shredder.

"Als ik dit had geweten, was het kunstwerk zeker behouden gebleven", stelt Koopman. Het had volgens hem best naar een andere plek verplaatst kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl