NOS NieuwsAangepast

Turkije: Nederland kan ons niet tegenhouden

Nederland kan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken niet tegenhouden om campagne te voeren. Dat zegt minister Mevlüt Cavusoglu in een reactie op het Nederlandse kabinet. Dat noemt het ongewenst dat de Cavusoglu volgende week zaterdag in Rotterdam een manifestatie wil bezoeken om stemmen te winnen voor een nieuwe Turkse grondwet.

"Wij gaan waarheen wij willen en praten met onze staatsburgers", zei Cavusoglu volgens het staatspersbureau Anadolu in Antalya.

"Ze zeggen: "U kunt geen bijeenkomst houden in het openbaar". Hoezo kunnen wij dat niet?", zei hij. "Waar is de democratie of de vrijheid van meningsuiting waarvan jullie zeggen dat jullie ons er iets over willen leren? Hoe zit het met de vrijheid van vergadering?"

Ongewenst

Op 16 april houdt Turkije een referendum over de nieuwe grondwet. Die geeft de president veel meer macht ten koste van het parlement. Minister Cavusoglu wil campagne voeren voor president Erdogan.

Premier Rutte uitte gisteren op Facebook zijn ongenoegen over het geplande bezoek van Cavusoglu. "Daaraan zullen we niet meewerken. We vinden dit ongewenst. We zijn van mening dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen", schrijft hij.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu

Hypocriet

Het lijkt Cavusoglu meer te gaan om het conflict dan om de manifestatie in Rotterdam, zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Dat is een strategie die te volgen is. De Turkse regering voert campagne en zet zich luidruchtig af tegen Europa. Dat is bijzonder kritisch over het feit dat Turkije zich langzaam van een democratie af beweegt."

Dit conflict met Nederland is volgens Waagmeester een geschikte manier om het contrast met Europa te versterken. "Europa is als het erop aankomt hartstikke hypocriet. Dat is het punt dat de Turken hier willen maken", zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl