Goed nieuws: een miljoen winnen en veiliger bankieren voor ouderen

Geschreven door
Carmen Dorlo
redacteur NOS Online

Wij hebben ons voorgenomen om in 2017 regelmatig te laten zien dat er ook goed nieuws te melden is. Hier het overzicht van deze week.

Ouderen in Lelystad ANP

We beginnen dit overzicht met goed nieuws voor ouderen. Nederlandse banken gaan samen veiliger diensten voor ouderen ontwikkelen. Ze komen daarmee tegemoet aan de oproep van staatssecretaris Van Rijn (PvdA), die vindt dat banken te weinig doen om financieel misbruik van ouderen te voorkomen.

Rabobank, ING, ABN Amro en SNS zeggen bereid te zijn om zogeheten best practices uit te wisselen: beproefde methoden waarmee ouderen worden behoed voor financieel misbruik. Ook willen ze meewerken aan een gezamenlijk plan van aanpak om financieel misbruik te voorkomen. 

Meer groene stroom

De productie van groene stroom is vorig jaar met 15 procent gestegen ten opzichte van 2015. De groei kwam vooral door het in gebruik nemen van veel nieuwe windmolens, meldt het CBS.

De helft van de groene stroom in Nederland komt van windmolens, een derde van biomassa en een tiende van zonnepanelen en waterkracht. Bijna 13 procent van alle elektriciteit vorig jaar was groen, een jaar eerder was dat nog 11 procent.

En in het Australische Newcastle overkwam iemand iets dat we allemaal wel zouden willen meemaken: een oude man werd in een klap miljonair na het vinden van een lot dat al meer dan een jaar oud was. Het papiertje zat in een boodschappentas. De man kocht het lot vorig jaar in januari, maar het verdween op de bodem van zijn tas. Daar bleef het een jaar onopgemerkt liggen. 

Toen hij zijn tas onlangs schoonmaakte, dook het lot op. Hij checkte het nummer op internet en zag dat het lot meer dan een miljoen Australische dollar (700.000 euro) waard was. Hij gaat het geld gebruiken om zijn kinderen en kleinkinderen te steunen met hun studie en de aankoop van een huis.  

John Harmsen in het ziekenhuis John Harmsen

Woensdag ging een nieuwe regeling in voor artsen, apothekers en ziekenhuizen. Zij krijgen vanaf nu de zorg die ze verlenen aan onverzekerden vergoed van de overheid. 

Dat is goed nieuws voor onder meer dakloze John, die in 2015 van acht hoog naar beneden viel. Zijn behandeling, die hij niet zelf kan betalen, wordt nu vergoed. De begindatum van de subsidieregeling (1 maart) valt toevallig samen met Johns verjaardag. "Ik kan me geen mooier cadeau bedenken", zegt hij lachend. "De vlag mag wat mij betreft wel uit." 

De vinders van de boekwinkel met de gevonden brief RTV Noord

Een tweedehandsboekwinkel in Groningen heeft een brief van de weduwe van schrijver Multatuli gevonden. Die lag in een boek dat de boekwinkel Books4Life onlangs kreeg. De weduwe, Mimi Hamminck Schepel, schreef het briefje in 1930 aan een medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen. Het Multatuli Museum in Amsterdam is blij verrast met de vondst.

In de brief bedankt de weduwe de medewerker voor zijn inzet voor het werk van de schrijver. Multatuli - pseudoniem van Eduard Douwes Dekker - was op het moment van schrijven van de brief al 43 jaar overleden. Zijn boek Max Havelaar geldt als een van de belangrijkste werken uit de Nederlandse literatuur.

Volgende week wordt het briefje overhandigd aan het Multatuli Museum.

Duizenden planeten wachten om ontdekt te worden

2017 is nu al een astronomisch topjaar te noemen. Afgelopen week werden zeven nieuwe planeten ontdekt. En onderzoekers verwachten dat er daar de komende tijd nog wel honderden of zelfs duizenden bij zullen komen.

De jonge astronomen Djoeke en Tomas staat daarom een spannende tijd te wachten. "Er gaat heel veel gebeuren. We staan hier nu gewoon te praten over aardachtige planeten waarvan er een aantal misschien in een bewoonbare zone staan", zegt Tomas tegen NOS op 3

"Dat is ongelooflijk. En ze staan maar op 40 lichtjaren hier vandaan. In sterrenkundige begrippen is dat eigenlijk om de hoek."

In de categorie opmerkelijk (en een beetje goed) nieuws: aap Marria

Dertien jaar leefde chimpansee Marria in afzondering van soortgenoten bij een familie in Portugal, tot ze dit weekend werd bevrijd door de Portugese politie en Stichting AAP.

“De chimpansee sliep in pyjama in bed bij de dochter, at aan tafel met mes en vork, moest soep eten met een lepel. Ze bladerde zelfs door tijdschriften", vertelt David van Gennep, directeur van Stichting AAP. 

De chimpansee verblijft nu in quarantaine in Almere bij Stichting AAP, waar ze eerst drie maanden moet bijkomen. "We proberen nu tijdelijk zoveel mogelijk de situatie van thuis te kopiëren, zoals het in Lissabon was. We hebben dekentjes meegenomen, zodat ze de geur herkent, ze krijgt tijdschriften, waar ze ook echt in bladert", zegt Van Gennep.

Aap Marria leefde 13 jaar bij een gezin in Portugal

En het meest opmerkelijke nieuws van afgelopen week is natuurlijk de blunder bij de Oscaruitreiking. Bij de categorie Beste Film werd niet Moonlight, maar La La Land aanvankelijk uitgeroepen tot beste film. De fout werd minuten later wel hersteld, maar het kwaad was al geschied en de verwarring was groot.

Chaos bij Oscars: verkeerde winnaar Beste Film voorgelezen

En vroeg je je altijd al af hoeveel urine er in een zwembad zit? Canadese onderzoekers namen 250 monsters uit 31 zwembaden. Wat bleek?

In een zwembad met ruim 800.000 liter water blijkt zo'n 75 liter urine aanwezig te zijn; dat is ongeveer één liter plas op 11.000 liter zwemwater. Bij een zwembad van ongeveer de helft kleiner, zat ongeveer 30 liter urine in het water.

Dat is eigenlijk helemaal niet zo'n goed nieuws, hè?