Föhnstorm raast over Alpenlanden

Aangepast
ANP

Wintersporters in delen van Oostenrijk en Zwitserland moeten zich schrap zetten voor een zware storm. In de dalen worden windsnelheden verwacht van 120 kilometer per uur. In de bergen kunnen snelheden van 180 km/u worden gehaald, onder meer in Tirol, Vorarlberg en Salzburg. 

Het hoogtepunt van de storm ligt tussen 09.00 uur en 15.00 uur.

Föhnstorm

Vanuit het zuiden komt warme lucht over de Alpen. Als die naar beneden stroomt, warmt de koude lucht op, waardoor de wind flink aanzwelt. Dit fenomeen wordt een "föhnstorm" genoemd. Door de 'föhn' kan de temperatuur stijgen naar 20 graden.

severe-weather.EU
@severeweatherEU
Intense windstorm at Kleine Scheidegg - Phillipe Gyarmati reports winds gusting at 160 km/h and up to 224 km/h at Lauberhorn!
1 jaar geleden

"Een föhnstorm in zo'n groot gebied zien we niet vaak", zegt Susanne Lentner van de Oostenrijkse weerdienst ZAMG. Zij verwacht vooral noodweer in het westen van het land.

Rondvliegende takken

Mensen krijgen het advies losliggende spullen op te bergen, hun auto op een veilige parkeerplaats te zetten en weg te blijven uit de bergen en bossen. Daar kan het levensgevaarlijk zijn vanwege omvallende bomen en rondvliegende takken.

De Oostenrijkse brandweer staat paraat om omgevallen bomen zo snel mogelijk weg te halen. Verwacht wordt dat er bomen vallen op het spoor, elektriciteitslijnen en wegen.

De harde wind leidt in Oostenrijk, Zwitserland en Italië nog niet tot files. Wel krijgen mensen het advies goed op te letten. In de Alpen in Frankrijk leiden felle regenbuien tot vertraging.

Stormschade in de buurt van de Oostenrijkse stad Linz

STER Reclame