Onderzoek zorgorganisaties naar problemen kwetsbare ouderen

Zeventien zorgorganisaties beginnen vandaag een groot landelijk onderzoek naar kwetsbare ouderen. Ze willen in beeld brengen wat goed gaat en wat beter kan. Volgens Diana Veldman, directeur van Patiëntenfederatie Nederland, is het met name belangrijk dat de zorg zich beter richt op de ouderen die langer dan vroeger thuis blijven wonen.

Hoeveel kwetsbare ouderen er is Nederland zijn, is niet bekend. "Maar er zijn ongeveer 140.000 mensen die in een verpleeghuis zitten. Ik denk dat de groep kwetsbare ouderen ongeveer net zo groot is", zegt Diana Veldman. "Er is veel aandacht geweest voor mensen in verpleeghuizen. Maar er is dus ook een heel grote groep daarbuiten."

De groep wordt onderzocht door middel van vragenlijsten, telefoongesprekken en aan de hand van eerdere onderzoeken. De organisaties zijn benieuwd naar de ervaringen van de ouderen zelf, hun families en de zorgverleners.

Probleem

Volgens de zorgorganisaties gaat er nu veel niet goed met thuiswonende ouderen. "Een alleenstaande oudere die het na een operatie thuis niet redt, maar geen verwijzing krijgt voor herstelzorg, heeft een probleem. Wie lost dat op? De oudere kan niet thuis blijven en belandt ten onrechte op de spoedeisende hulp." De eerste hulpen in ziekenhuizen lopen vol, zegt Veldman. "Er zijn heel veel knelpunten op dit moment."

Aan het onderzoek doen naast de Patiëntenfederatie Nederland ook organisaties mee als de Landelijke Huisartsenvereniging, Alzheimer Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl