René Préval in 2013 AFP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Oud-president René Préval (74) van Haïti overleden

In zijn huis in Port-au-Prince is de voormalige Haïtiaanse president René Préval op 74-jarige leeftijd overleden. Hij was president van 1996 tot 2001 en van 2006 tot 2011. In zijn tweede ambtsperiode werd Haïti getroffen door een verwoestende aardbeving.

Zijn dood kwam volkomen onverwacht, zei zijn vrouw. Ze was op reis toen het bericht kwam en had haar man vandaag nog drie keer aan de telefoon gehad, zei ze tegen een krant in Florida.

In januari 2010 kwamen tienduizenden Haïtianen om door een zware aardbeving en raakten ongeveer anderhalf miljoen mensen in het straatarme land dakloos. Er werden in veel landen inzamelingsacties gehouden, ook in Nederland, maar de wederopbouw verliep traag en moeizaam, onder meer door corruptie

Bakkerij

Préval studeerde landbouwkunde in België. In 1963 vertrok hij met zijn familie naar New York, waar hij werkte als ober. Vijf jaar later keerde hij terug naar Haïti, waar hij ging werken bij het Nationaal Instituut voor Bodemschatten. Hij hield zich veel bezig met landbouw. Daarnaast opende hij samen met een aantal zakenpartners een bakkerij in Port-au-Prince.

Hij was ook politiek actief en deed aan liefdadigheidswerk. Zo leverde zijn bakkerij brood aan het weeshuis van pater Jean-Bertrand Aristide, die later president zou worden.

Préval was premier onder Aristide en in 1996 volgde hij hem op als president.

STER reclame