'Ik verdedig vrouwen tegen mannen zoals u'

"Natuurlijk moeten vrouwen minder verdienen dan mannen, want ze zijn zwakker, ze zijn kleiner, ze zijn minder intelligent."

Deze uitspraak deed de Poolse Europarlementariër Janusz Korwin-Mikke in het Europees Parlement. Het debat ging over gelijke lonen van mannen en vrouwen. Naar zijn uitspraken wordt door parlementsvoorzitter Antionio Tajani nu een onderzoek ingesteld. 

Ik ben hier om alle Europese vrouwen te verdedigen tegen mannen zoals jij.

Iratxe García Pérez, Spaanse Europarlementariër
De Spaanse Europarlementariër Iratxe García Pérez tijdens het debat in het Europees Parlement AP

De opmerkingen vielen bij onder anderen de vrouwelijke parlementsleden niet in goede aarde. Zo reageerde de Spaanse Europarlementariër Iratxe García Pérez fel op de Pool. "Kijk, volgens jouw theorie heb ik niet het recht om hier te zijn, als lid van dit parlement. Ik weet dat het je pijn doet, en ik weet dat het pijnlijk is en je je er zorgen om maakt dat vrouwen vandaag de dag hier in dit parlement kunnen plaatsnemen en Europese burgers kunnen vertegenwoordigen met dezelfde rechten als jij. Ik ben hier om alle Europese vrouwen te verdedigen tegen mannen zoals jij."

Korwin-Mikke zou zich met deze uitlatingen niet houden aan de gedragsregels van het parlement. Die regels schrijven voor dat Europarlementariërs met wederzijds respect met elkaar moeten omgaan. Verder mogen ze geen gebruik maken van lasterlijk, racistisch of xenofobisch taalgebruik of gedrag in de parlementaire debatten.

Het is niet de eerste keer dat Janusz Korwin-Mikke in opspraak raakt. Hij werd in 2015 geschorst omdat hij, samen met een Italiaanse Europarlementariër, de nazigroet bracht. Hiervoor werden ze voor tien dagen geschorst en moesten ze een boete van 3000 euro betalen.

Vorig jaar werd hij vijf dagen geschorst omdat hij vluchtelingen menselijk afval noemde. Er werd toen ook tien dagen aan vergoeding ingehouden, wat neerkomt op 3060 euro.

Korwin-Mikke is een lid van het Europees Parlement voor zijn eigen Poolse libertair-conservatieve partij Korwin. De voorzitter kan hem als sanctie een tik op de vingers geven, maar hij kan Korwin-Mikke ook schorsen en een boete opleggen.

STER reclame