NOS NieuwsAangepast

Democratie in China: alles draait om Liang Hui

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

Het Chinese volkslied klinkt, de rode vlaggen hangen en de elite heeft zich verzameld in de Grote Zaal van het Volk. Vicevoorzitter Du Qinglin opent het belangrijkste Chinese evenement van het jaar: Liang Hui.

Liang Hui is een jaarlijkse bijeenkomst van twee sessies (Liang = twee, Hui = sessie) en duurt in totaal twee weken. Vandaag begint de eerste sessie, een Raadgevend Volkscongres waar de CPPCC, oftewel de Chinese Politieke Raadgevende Volksconferentie, bij elkaar komt.

De CPPCC is een orgaan dat advies geeft aan de Chinese regering en bestaat uit 2205 mensen. Een soort Eerste Kamer, alleen maken de vertegenwoordigers onderdeel uit van de mensen van de politieke elite, de top van het bedrijfsleven en beroemde Chinezen zoals filmster Jackie Chan. Het is een erebaantje, maar de leden geven ook advies.

Zondag begint de tweede en meest bekende sessie; het Nationale Volkscongres (NVC). Premier Li Keqiang leest de afgevaardigden zijn werkrapport voor in de Grote Zaal van het Volk. Daarin verdedigt hij de keuzes die het afgelopen jaar zijn gemaakt en blikt hij vooruit op alle plannen voor komend jaar.

Het NVC is met 3000 leden het grootste parlement ter wereld. De leden stemmen over verschillende voorstellen van de Chinese regering. Het parlement wordt gedomineerd door trouwe leden van de Communistische Partij, waardoor alle voorstellen worden aangenomen. Het Nationale Volkscongres wordt daardoor ook wel een 'marionetten parlement' genoemd.

Omdat het parlement gedomineerd wordt door de Communistische Partij China (CPC) wordt er vaak vanuit gegaan dat China een eenpartijstaat is. Maar dat is niet het geval.

Hoewel er 88 miljoen Chinezen lid zijn van de CPC, is dat in totaal slechts 6,5% van de bevolking. Er zijn 34 andere politieke stromingen, die zijn vertegenwoordigd in de Volksconferentie. Zo is er bijvoorbeeld een revolutionaire nationalistische partij, een populistische partij voor het publieke belang en de 'Associatie ter Bevordering van de Democratie'.

China heeft een eigen manier van democratie; niet het volk gaat naar de stembus, maar de elite geeft advies en het Volkscongres stemt over de plannen van de regering. Luo Fuhe vertegenwoordigt de 'Associatie ter Bevordering van de Democratie' en zegt er het volgende over:

"In het Westen betekent democratie dat de bevolking z'n stem uitbrengt. Wij hebben hier in China een raadgevende democratie. Tijdens Liang Hui praten we over allerlei onderwerpen. We hebben het wel eens over lastige onderwerpen als mensenrechten, maar niet zo vaak als jullie."

"Jullie pakken altijd 1 specifiek geval, dat symbool moet zijn voor een hele groep. Dan laten jullie mensen zien die hun huis uit werden gezet omdat er een groot project werd gebouwd. Wij vinden dat dit juist goed was voor de bevolking: het heeft betere banen opgeleverd en een betere baan is het belangrijkste mensenrecht."

Luo Fuhe, vertegenwoordiger van de 'Associatie ter Bevordering van de Democratie'

"Er is een groot nadeel aan jullie opvatting van een democratie: het verdeelt een bevolking en draait om twee of meerdere machtige mensen. In onze Chinese cultuur zie je dat we geen sterke meningen hebben, maar in overleg streven naar harmonie."

"De economie. Zoals altijd", zegt Luo Fuhe . "Wij hebben al bijna 40 jaar een open economie. Daardoor zijn we kwetsbaar voor alles wat er in de wereld gebeurt. Dat maakt onze toekomst onzeker en daardoor moeten we hervormen naar een high-tech innovatieve economie. Dat gaat pijn doen."

"Trump zei dat hij banen terug haalt naar de VS, maar ik denk niet dat hij onze economie gaat beschadigen. Hij zei dat alleen om stemmen te winnen." Een ander punt waar volgens correspondent Marieke de Vries naar uitgekeken wordt is de bekendmaking van het defensiebudget. "Nu Trump heeft aangekondigd het Amerikaanse defensiebudget met 10% te willen verhogen wordt nieuwsgierig gekeken of China daarin mee gaat."

Correspondent Marieke de Vries ging de straat op om te vragen wat de mensen in China graag besproken zouden zien tijdens de sessies. En ook al is er een heel ander politiek systeem in China, de mensen houden zich bezig met herkenbare thema's:

China praat over de toekomst

President Xi Jinping is secretaris-generaal van de Communistische Partij China: de hoogste functie in China. Dit is de laatste Liang Hui voor het 19e Partijecongres van de Communistische Partij, en de verwachting is dat Xi Jinping daar voor nog eens 5 jaar gekozen gaat worden als secretaris-generaal. Maar van de zeven leden van de dagelijkse leiding van de Partij treden er waarschijnlijk vijf af. Een stoelendans op het hoogste niveau begint dan.

Zullen de wandelgangen van de Liang Hui dit jaar dan zoemen van de geruchten over mogelijke opvolgers? Volgens Fuhe is dat overdreven. "Dat vinden jullie misschien interessant, maar bij ons gaan leiderschapswisselingen altijd heel soepel. We hebben veel mensen met hoge kwaliteit om uit te selecteren. En dan is er werk aan de winkel." Zoals president Xi laatst nog zei: "De komende 5 jaar wordt het hard werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl