EPA

In Ierland hebben forensische onderzoekers 'een grote hoeveelheid' stoffelijke resten van baby's en peuters gevonden op de plek waar vroeger een rooms-katholiek tehuis voor ongehuwde moeders stond. 

De regering in Dublin gaf drie jaar geleden opdracht de bodem rond het vroegere tehuis in de West-Ierse plaats Tuam te onderzoeken, nadat een historicus aanwijzingen voor een massagraf had aangetroffen. Hij maakte uit de geboorte- en sterfteregisters op dat er in het tehuis tussen 1925 en 1961 opvallend veel zeer jonge kinderen stierven: waarschijnlijk gaat het om zo'n 800 kinderen. 

De resten die nu zijn gevonden zijn van foetussen vanaf 35 weken oud tot aan driejarige peuters, mogelijk slachtoffers van verwaarlozing. Ze lagen in twintig ondergrondse kamers van het tehuis dat destijds werd geleid door zusters van de orde Bon Secours. 

Schande

Ierse meisjes en vrouwen die ongehuwd zwanger waren geraakt, werden vroeger naar zulke tehuizen gestuurd om daar te bevallen. In het streng katholieke Ierland was het een schande voor de vrouw en haar familie als ze buiten het huwelijk in verwachting was geraakt. Ook de biologische vaders kwam het mogelijk beter uit dat de aanstaande moeder uit het zicht verdween.

De plek waar het rooms-katholiek tehuis heeft gestaan. ANP

In de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw was het sterftecijfer onder kinderen van ongehuwde moeders meer dan vijf keer zo hoog als onder kinderen van getrouwde ouders. Gemiddeld stierf een op de vier kinderen die buiten het huwelijk werden geboren. 

Aartsbisschop

Bij de eerste aanwijzingen voor het massagraf in 2014 zei de aartsbisschop van Dublin al dat "als er iets is gebeurd" in Tuam, dat ook wel zal gelden voor een aantal andere moeder-en-kindtehuizen uit die tijd. De commissie die door de regering werd opgezet, onderzoekt nog zeventien andere instituten die door de katholieke kerk werden geleid.  

De Ierse rooms-katholieke kerk kreeg in de afgelopen jaren te maken met een lange reeks schandalen rond kindermisbruik en -verwaarlozing uit het verleden.  

De Ierse minister voor Jeugdzaken Zappone heeft het nieuws over het massagraf "verdrietig en verontrustend" genoemd. De onderzoekscommissie gaat met de lokale autoriteiten overleggen wat er met de resten moet gebeuren.  

STER reclame