De kernreactor in Petten
NOS Nieuws

Nederlandse patiënten dupe van tekort isotopen

Acht patiënten in Nederland kunnen door een tekort aan medische isotopen volgende week niet worden behandeld voor prostaatkanker. Het is voor het eerst dat in Nederland vanwege een tekort de behandeling met isotopen moet worden uitgesteld, meldt de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO).

Het gaat nu om een kleine groep, maar volgens de Federatie Medisch Specialisten legt dit wel bloot dat er een tekort is aan medische isotopen en dat het ook gevolgen heeft voor de levering aan ziekenhuizen.

Kazachstan doet niet meer mee

Patiënten met prostaatkanker worden behandeld met het radioactieve jodium-125. Die isotoop komt niet van nature op aarde voor en wordt gemaakt in kernreactoren. De belangrijkste reactoren die medische isotopen produceren, staan in Nederland, Canada en Kazachstan. Sinds november vorig jaar ligt de reactor in Kazachstan eruit. Daardoor is er een tekort aan isotopen.

Volgens Coen Rasch van de NVRO kon het tekort tot nu toe met kunst- en vliegwerk worden opgevangen, maar nu dus niet meer. "Dat heeft ertoe geleid dat de behandeling van patiënten in Nederland moet worden uitgesteld, domweg omdat er geen radioactieve jodiumzaadjes zijn."

"Het is wel zo dat de uitstel van deze groep patiënten van hooguit twee weken geen verschil kan maken, omdat deze mensen een vroeg stadium van prostaatkanker hebben."

Wereldwijd probleem

Er zijn wereldwijd problemen met medische isotopen. Leveranciers moeten kiezen wie er wel en wie geen isotopen krijgen. Volgens Rasch proberen ze daarbij de pijn te verdelen. "Op dit moment is Nederland helaas aan de beurt. Daarvoor waren het andere landen die niet geleverd kregen."

Eerder riepen de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde en de Federatie Medisch Specialisten de politiek op om snel een besluit te nemen over de kernreactor in Petten. De reactor loopt tegen het einde van zijn technische levensduur en volgens de artsen moet er snel worden besloten over de bouw van een nieuwe om te voorkomen dat er een gat in de productie valt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl