VVD-Kamerlid Arno Rutte ANP

De VVD steunt de wens van D66-leider Pechtold om iedereen, ongeacht de leeftijd, het recht op een waardig levenseinde te geven. In de initiatiefwet die D66 heeft ingediend staat een leeftijdsgrens van 75, maar Pechtold zei gisteren in Nieuwsuur dat hij hoopt dat die grens in de toekomst omlaag gaat. Het gaat om stervensbegeleiding voor mensen die hun leven voltooid achten.

De christelijke partijen reageerden geschokt, maar VVD-Kamerlid Arno Rutte valt Pechtold bij. "Het zou goed zijn als het mogelijk wordt voor mensen die hun leven voltooid achten om op een waardige manier invulling te geven aan hun levenseinde."

Tijd nog niet rijp

Pechtold werd gisteravond in Nieuwsuur geconfronteerd met een 57-jarige man die wil sterven. Hij vroeg de D66-leider waarom hij in de initiatiefwet een leeftijdsgrens hanteert. Volgens Pechtold is de tijd nog niet rijp voor een ruimere wet, maar hij sprak de wens uit dat het in de toekomst anders kan.

VVD-Kamerlid Rutte deelt die wens. "Als je weloverwogen, zonder druk van buiten, tot de conclusie komt dat je leven voltooid is, moet die weg open staan. Die keuze moet je, ook als sommige mensen dat ongemakkelijk vinden, niet koppelen aan een leeftijdsgrens."

PvdA-lijsttrekker Asscher zei in Nieuwsuur: "Zelf ben ik uiteindelijk na een lange worsteling, ook in het kabinet, tot de conclusie gekomen dat er veel mensen zijn die niet meer verder willen of kunnen. Die lijden aan het leven. En dan moet je een waardig afscheid mogelijk maken". 

Hij voegde daar wel aan toe dat hij christelijke partijen nooit onder druk zal zetten. "Of mensen verwijten dat ze daar anders over denken. Ik kan me daar goed in verplaatsen."

Dilemma

GroenLinks-leider Klaver is terughoudender. Bij RTL Z noemde hij het een dilemma. “Ik geloof heilig in zelfbeschikkingsrecht. Maar de vraag of je op elke leeftijd recht hebt op hulp van een arts, vind ik moeilijk te beantwoorden. We zijn daar nog niet uit.” Klaver sprak de hoop uit dat het onderwerp niet gepolitiseerd wordt.

STER reclame