ANP

CDA, ChristenUnie en SGP reageren geschokt op de uitspraak van D66-leider Pechtold over een lagere leeftijdsgrens voor hulp bij zelfdoding voor mensen die hun leven voltooid achten. ChristenUnie-leider Segers noemt het "letterlijk levensgevaarlijk", de SGP spreekt over "verbijsterend nieuws" en Buma van het CDA is ook tegen.

D66-leider Pechtold sprak gisteren in Nieuwsuur zijn hoop uit dat het in de toekomst bespreekbaar wordt dat een waardig levenseinde ook mogelijk is voor mensen jonger dan 75 jaar. Hij reageerde op een 57-jarige man met een doodswens.

Pechtold hoopt wet waardig levenseinde uit te breiden

Het kabinet liet eind vorig jaar weten voorstander te zijn van stervensbegeleiding voor mensen met "een voltooid leven". D66 diende daarop een initiatiefwetsvoorstel in dat mensen van 75 jaar en ouder de mogelijkheid moet geven om hulp bij zelfdoding te krijgen. De partij heeft deze leeftijdsgrens bewust gekozen omdat een lagere grens politiek niet haalbaar is. "We moeten het draagvlak niet laten ontwrichten", zei Pechtold in Nieuwsuur.

Levensmoe

CDA-leider Buma noemde in Pauw & Jinek de uitspraken van Pechtold heel heftig. Hij vindt dat de overheid de taak heeft om te zorgen voor mensen die levensmoe zijn. "Hoe moeilijk het ook is, het is onze taak om te laten zien dat er toekomst is voor iedereen."

De ChristenUnie vindt dat andere hulp nodig is. "Elk mensenleven is waardevol", zegt de SGP-leider Van der Staaij.

STER reclame