Tim Krul is het middelpunt van de feestvreugde

Krul leidt AZ in strafschoppenserie naar bekerfinale

AZ heeft de finale van de KNVB-beker bereikt. De viervoudig winnaar bleef thuis in een heerlijke wedstrijd tegen SC Cambuur na 120 minuten steken op 0-0, maar trok uiteindelijk via penalty's toch aan het langste eind.

Cambuur is de verrassing van het bekerseizoen met overwinningen op Ajax en FC Utrecht. En dat willen de fans weten ook. Meer dan duizend Friezen waren de Afsluitdijk overgestoken en zij bepaalden lange tijd de sfeer in het stadion.

En daar was in de eerste helft ook wel reden toe. AZ had weliswaar het meeste balbezit, maar de grootste kansen waren voor de bezoekers. Zo lukte het Sander van de Streek net niet doelman Tim Krul te passeren en schoot Martijn Barto rakelings naast. AZ stelde daar een kans voor Fred Friday tegenover.

De inzet van de avond: de finale om de KNVB-beker
    Fred Friday stuit op doelman Leonard Nienhuis
    Jordy van Deelen
  • Pro Haps
    Erik Bakker en Ridgeciano Haps

Anders dan die drie kansen gebeurde er in de eerste helft niet zoveel. In het kwartier erna brandde de wedstrijd echter los en ontspon zich langzaam maar zeker een heerlijke bekerwedstrijd.

Krul speelde daarin een hoofdrol. De afgelopen weken kreeg de keeper veel goals en veel kritiek om de oren, maar zijn redding op de inzet van Jerge Hoefdraad was formidabel. Met een geweldige uittrap leidde hij vervolgens een reuzenkans in voor Friday, die niet aan de spits was besteed.

In het vervolg voerde AZ de druk beetje bij beetje op. De hechte Cambuur-defensie wankelde af en toe, maar bleef lang overeind. In de extra tijd leek de Friese muur toch te vallen. Stijn Wuytens kopte binnen, maar de videoscheidsrechter had even daarvoor een overtreding van Levi García op Leonard Nienhuis gezien.

De Cambuur-doelman hield in de verlenging de Friezen met een paar fantastische reddingen in de race, maar in de strafschoppenserie was Krul toch weer de gevierde man. Hij pakte de laatste strafschop van Martijn Barto.

In de bekerfinale neemt AZ het op tegen Vitesse.