Reuters

President Trump is opnieuw in een lastig parket gebracht door mensen die hij zelf heeft aangewezen. "Dat is zonneklaar", zei correspondent Wouter Zwart vanmiddag in het radioprogramma Nieuws en Co. In navolging van de al opgestapte veiligheidsadviseur Flynn werd vandaag duidelijk dat ook justitieminister Sessions in aanloop naar de verkiezingen sprak met de Russische ambassadeur in de VS. Tijdens een hoorzitting in de Senaat vorige maand zweeg Sessions daarover.

In een persconferentie vanavond ontkende Sessions dat hij gesprekken heeft gehad met Rusland over de presidentscampagne van president Trump.

Of de minister op termijn toch het veld moet ruimen, is lastig te zeggen, zegt Zwart. "Het nieuws ontwikkelt zich. Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, heeft wel om ontslag gevraagd."

Volgens Schumer heeft Sessions zijn geloofwaardigheid als minister van Justitie geschaad. "Sessions is wel de hoogste justitiefunctionaris van het land en hij leidt de FBI. Daarnaast moet hij voor justitie het onderzoek gaan leiden naar de Russische inmenging rond de Amerikaanse verkiezingen."

De Democratische partijleider Pelosi ging volgens Zwart een stap verder. "Ze zei wat anderen niet durven te zeggen, maar wat misschien wel waar is: Sessions heeft onder ede gelogen. En wie dat doet, is strafbaar."

Niets meer herinneren

Bij de Republikeinen, de partij van Sessions, zijn ze in de wandelgangen "hooglijk verbaasd en verontrust", maar de partijleiding probeert de zaak vooralsnog te sussen. "Die wil eerst goed onderzoeken wat er aan de hand is voordat er een beslissing wordt genomen." 

In een reactie aan persbureau Reuters heeft president Trump laten weten dat hij gelooft dat Sessions waarheidsgetrouw heeft gehandeld.

Hoorzittingen

Afgelopen januari, tijdens de hoorzittingen voor een Senaatscommissie, ontkende Sessions nog gesproken te hebben met de Russen. "Hij grapte toen dat hij in die dagen als een soort adviseur van Trumps campagne werd gezien."

De Washington Post onthulde dat Sessions twee keer heeft gesproken met de Russische ambassadeur. "In een reactie zei Sessions dat hij zich niets meer van de inhoud van die gesprekken kan herinneren", zegt Zwart. "Met andere woorden: hij ontkent al niet meer dat hij gesproken heeft met de Russen."

Zoals Schumer ook al zei, het gaat erom dat je als minister geen flintertje verdenking tegen je hebt.

Correspondent Wouter Zwart

Wel is Sessions boos. "Volgens hem was hij daar uit hoofde van een Senaatscommissie en heeft hij absoluut niet gesproken over de campagne. Maar zoals Schumer ook al zei, het gaat erom dat je als minister geen flintertje verdenking tegen je hebt."

En die verdenking is er nu wel. "Zeker omdat er momenteel al onderzoeken lopen naar de regering-Trump en Trumps campagne, waarin wordt gekeken of er inderdaad geen contacten zijn geweest met Russische officials."

Helemaal los

De onthulling is groot nieuws in de VS, al is de aandacht per medium wel verschillend. "CNN, dat niet bekendstaat als grote vriend van Trump, gaat er helemaal op los, terwijl je bijvoorbeeld bij Fox News er veel minder over ziet", zegt Zwart.

Het wordt er voor Trump hoe dan ook allemaal niet makkelijker op, denkt de correspondent. "Hij zit in een lastig parket. Want van welke kant je het ook bekijkt: men is hier hooglijk verbaasd over wat er is gebeurd. Dit is wel de minister van Justitie die onder ede niet de gehele waarheid heeft verteld."

STER reclame